Съобщиха кои са служителите на МВР в Плевен, задържани за кражба на 367 218 кутии цигари без бандерол

28.02.2017 12:04

СЗ “Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняеми Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов – тримата служители на МВР за кражба, извършена през 2014 г., при условията на продължавано престъпление, на 367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв., представляващи веществени доказателства, съхранявани в склад на МВР в с. Згалево, чрез използване на техническо средство и моторно превозно средство, като кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 196 а вр. с чл. 195 ал.1 т.4, вр. с чл. 20 ал.2, вр. с чл. 26 ал.1 от НК.
Христов, Маринов и Дамянов са задържани с постановление на прокурор за срок до 72 часа и предстои утре – 01.03.2017 г. да бъде внесено искане в Окръжен съд гр. Плевен за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми.
От събраните до момента доказателства се установява, че деянията са извършвани основно през нощта, като извършителите са влизали в помещенията с помощта на стълба през капандура във вътрешната част на склада, от където са изнасяли кашони с цигари. Цигарите са били разпространявани на територията на област Плевен.
Припомняме, че под ръководството на СЗ “Антикорупция“ – СГП се провежда разследване за извършена кражба на 367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв., представляващи веществени доказателства по досъдебно производство на Районна прокуратура – Плевен.
Досъдебното производство на РП – Плевен е било образувано срещу неизвестен извършител за това, че през 2009 г. е държал на склад акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, в немаловажни случаи – престъпление по чл. 234 ал.1 от НК. Като веществени доказателства са били иззети 621 475 кутии цигари без бандерол, предимно от марките Viktory, Raquel и МG. Поради неразкриване на извършителя на престъплението делото е спряно, а веществените доказателства се съхранявали в складова база на МВР, находяща се в с. Згалево.
На 28.03.2016 г. е била извършена проверка на складовите помещения на МВР в с. Згалево. Установено е, че металната врата към помещението, в което се съхранявали кутиите с цигари била заключена с катинар и верига, имало и поставен печат на служител на ОДМВР – Плевен. Първоначално са установени наредени кашони и чували с цигари от различни марки по начин, който привидно да създаде впечатление, че складът е пълен. При внимателен оглед на помещението било установено, че от него липсват 367 218 кутии цигари без бандерол. Назначената от СЗА експертиза е установила, че стойността на отнетите цигари е 2 305 491 лв.
Досъдебното производство е образувано от РП – Плевен, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Плевен, тъй като е прието, че се касае за кражба в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. С постановление на главния прокурор от 22.07.2016 г. е определено ръководството на разследването и осъществяването на надзор при провеждането му да се извърши от прокурор от СЗ “Антикорупция“ – СГП.
На 27.02.2017 г., след предварително разрешение на съдия от Окръжен съд – Плевен, следователи от НСлС, активно подпомагани от служители от Дирекция „Вътрешна сигурност“- МВР, извършиха претърсвания и изземвания от жилищата на обвиняемите лица.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: