Потвърдиха присъдата от 10 години затвор за опит за братоубийство в Гривица

28.02.2017 12:20

Върховен касационен съд на РБ потвърди осъдителната присъда постановена от Окръжен съд – гр. Плевен, с която на Атанас А. от с. Гривица, обл. Плевен е наложено наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 10 /десет години/ при първоначален строг режим на изтърпяване за престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК.
Присъдата е постановена по внесен от страна на Окръжна прокуратура – гр. Плевен обвинителен акт срещу Атанас А. за това, че на 06.04.2016г. в с. Гривица, обл. Плевен, направил опит да умишлено да умъртви Тодор М., като опитът останал недовършен поради независещи от дееца причини.
Осъденият Атанас А. и пострадалият Тодор М. били братя, като отношенията помежду им били силно влошени, поради неуредени наследствени спорове. Двамата постоянно злоупотребявали с алкохол и помежду им често възниквали скандали. В деня на инцидента осъденият Атанас А. започнал да употребява алкохол още от сутринта, като се черпел с познати в местния магазин. Около обяд се прибрал в къщи и легнал да спи. След обед, като се събудил отново започнал да пие и привечер си пуснал музика от телевизора, като увеличил силно звука на приемника. Шумът подразнил пострадалия Тодор М. и около 21.30 часа той отишъл в пристройката, в която живеел Атанас и му направил забележка. След това се приближил до усилвателя, издърпал кабелите от контакта и взел в ръце телевизора. Тогава осъденият Атанас А. започнал да удря брат си в областта на лицето и главата, вследствие на което пострадалия Тодор М. изпуснал телевизора на земята. В това време осъденият взел нож и нанесъл силен удар с режеща му част в лявата половина на гръдния кош на пострадалия. След удара ножът останал забит в тялото на Тодор М., а осъдения Атанас А. излязъл на двора. Пострадалият Тодор М. сам извадил ножа от тялото си, излязъл на улицата и паднал на земята. Осъденият Атанас А. сам позвънил на телефон 112 и съобщил, че е убил брат си. При пристигането на екипа на „Спешна помощ“, било установено, че пострадалият е все още жив и животът му бил спасен единствено вследствие на оказаната навременна квалифицирана медицинска помощ.
Осъденият е задържан под стража и наложената присъда е приведена в изпълнение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: