Безплатни прегледи за глаукома ще проведе Очен център „Окулус“ – Плевен

28.02.2017 14:10

Безплатни прегледи за глаукома ще проведе Очен център „Окулус“ в Плевен. Поводът е световната седмица за борба с глаукомата, която ще се състои от 12.03. до 18.03.2017 г. В дните от 10.03. до 17.03.2017 г. Очен център „ОКУЛУС“ предоставя възможност за безплатни прегледи на пациенти без установена глаукома. Скринингът ще се извършва от д-р Весела Иванчева, д.м., д-р Велизар Тодоров и д-р Мая Мичева и ще се провежда по предварително установен график в очната клиника. Тя се намира на ул. “Патриарх Евтимий” №5. Необходимо е предварително да запишете час на тел. 064837711, 0878358175.
Прегледът е скринингов и включва: измерване на вътреочно налягане (с безконтактен тонометър); определяне на зрителна острота (без корекция); оглед на очно дъно на тясна зеница.

Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света, днес това заболяване застрашава зрението на милиони хора. Наричат болестта „тихият крадец на зрение”, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. Уврежданията са необратими. От изключително значение е ранното откриване, проследяване на прогресията на глаукомните увреждания и адекватното лечение.

Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

#тагове:

НАЙ-НОВИ: