Езикова гимназия – Плевен ще представлява България в Брюксел

24.02.2017 12:24

От впечатляващите 687 кандидатури на училища от 33 страни – 28 членки и 5 кандидат-членки на Европейския съюз Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен спечели и е избрана да бъде единствен представител на България на 30 и 31 март 2017 г. в Брюксел в Европейския парламент, където младежите ще участват в симулация на пленарна сесия на Европейския икономически и социален комитет /ЕИСК/, ще обсъждат предложения по конкретни теми и ще договорят резолюция, която да бъде представена на вземащите решения в ЕС. За това информират от плевенското елитно училище днес.

Екипът на гимназията ще се състои от 3 ученици от XI клас – победители в олимпиади и състезания, лидери и активни участници в извънучилищни и извънкласни мероприятия и благотворителни инициативи. Техен ръководител ще бъде г-жа Грета Димова, заместник-директор по учебната дейност, безкомпромисно доказала в изложението на кандидатурата си защо точно Езикова гимназия – Плевен заслужава да представя България в Европейския парламент.

Като част от подготовката за проявата на 17 февруари 2017 г. гости на Езикова гимназия – Плевен бяха: Димитър Манолов – член на ЕИСК, отговарящ за комуникативната политика на комитета за България в Брюксел и председател на КТ „Подкрепа”, и Веселин Митов – член на ЕИСК и международен секретар на КТ „Подкрепа”.

Информационната беседа, изнесена от г-н Манолов, заинтригува учениците, което доведе до множество въпроси, зададени от тях към гостите. Пролича интерес, осведоменост и знания от страна на младите хора за структурата на Европейския съюз, за дейността му, за страните-членки и кандидат-членки на ЕС, за перспективите, за основните му задачи по различни ресори.

Стана ясно, че младите хора са бъдещето на Европа и, именно, те ще имат възможност да решат в каква посока ще тръгне ЕС през идните години. Затова Европейският икономически и социален комитет /ЕИСК/ винаги е поставял специален акцент върху участието на младите хора в неговите политически дебати. Затова на 30 и 31 март 2017 г. 60-ата годишнина на Договора от Рим ще бъде темата на ежегодната младежка проява на Комитета „Твоята Европа, твоето мнение“, в която ще участват учениците на Езикова гимназия – Плевен, и която ще даде възможност на младежите от цяла Европа да обменят идеи за миналото, настоящето и бъдещето на ЕС.

„Твоята Европа, твоето мнение“ е уникална възможност за младежите от ПГПЧЕ – Плевен да използват владеенето на чужди езици при осъществяване на контакти, при споделяне на опит и мнение със свои връстници от различни страни и да научат повече за техния начин на живот.

Снимки: ПГПЧЕ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: