ОДМВР-Плевен отново призовава: Не давайте пари на непознати след съмнително телефонно обаждане!

23.02.2017 12:30

След поредния случай на възрастна жена, която стана жертва на ало-измамници, от полицията напомнят на гражданите да не дават пари на непознати по никакъв повод. Криминалистите непрекъснато работят по разкриване на участници в измамни схеми.

Измамите са на едно от първите места по разпространеност (след кражбите) при престъпленията против собствеността. Най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами в последните седмици е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на „жертвата си“ да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си или да ги остави до контейнер, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. Не е изключено измамниците да приложат и други вече позабравени схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите.

Телефонните измамници са брутални и с тренирани психологически умения – по време на разговора се ориентират за възрастта на жертвата и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да я манипулира. Най-често предаваните пари са държани в домовете на пострадалите, следват средства изтеглени от банка, и взети на заем. Понякога се предават и ценности.
От ОДМВР – Плевен апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати и да уведомят органите на МВР. По никакъв повод да не предприемат разплащания в други градове. Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции – Разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверявят личните данни и се издава съответен документ.
Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама.


#тагове:

НАЙ-НОВИ: