Европейската шампионка Ивет Горанова: Голямата ми цел е участие на Олимпиадата в Токио

23.02.2017 13:44

Успехите на своите състезатели на провелото се от 17 до 19 февруари в София 44-то Европейско първенство по карате за кадети, джуниори, жени и мъже до 21-годишна възраст представи на пресконференция в БТА КБИ „Петромакс“ – Плевен. На срещата с медиите участваха президентът на клуба сенсей Русалин Русалинов, треньорите Десислава Лачовска и Ангел Стефанов, директорът на Спортно училище „Георги Бенковски“ – Плевен Пламен Георгиев и националните състезателки Ивет Горанова – европейски шампион на кумите в категория до 53 кг, джуниори, от първенството в столицата; класиралата се на 7-мо място Габриела Горанова – кумите индивидуално до 61 кг при жени до 21 г. и Виктория Росева – кумите индивидуално до 59 кг джуниори.


Русалин Русалинов отбеляза, че провелото се в София Европейско първенство е било най-силното от години насам, определяйки го като едно истинско тържество. Участие в него са взели 50 държави с над 1200 състезатели, а за да стигне един състезател до финала, е трябвало да изиграе поне пет срещи, както е било и при шампионката Ивет Горанова. Той изрази специална благодарност към талантливата ни състезателка, че е донесла в Плевен толкова престижно отличие, както и към нейните съотборнички Габриела Горанова и Виктория Русева за силното представяне при толкова сериозна конкуренция. Русалинов заяви, че това е поредното доказателство, че Плевен е водещ и определящ в тенденциите на българското олимпийско карате. Президентът на „Петромакс“ анонсира, че през тази година за възпитаниците на неговия клуб предстоят няколко изключително сериозни състезания, първото от които е Световното първенство по шотокан, което ще се проведе на 28 и 29 април във Варна. През октомври пък Ивет Горанова ще участва на Световното първенство до 21 години в Тенерифе, Испания.


Сигурен съм че, преживяването за момичетата на това Европейско първенство е било незабравимо, каза треньорът на Ивет Горанова Ангел Стефанов, който посочи, че всичко е било организирано по перфектен начин до най-малките детайли. „Състезатели и треньори бяхме едно цяло, а мечтите ни обединяваха и водеха напред. Изключително сме щастливи от представянето на целия български отбор, който се класира девети от 50 държави. Колкото до нашите момичета, мога да кажа само едно – представиха се страхотно“, сподели треньорът в КБИ „Петромакс“. Той отбеляза, че следващата цел е успешно представяне на Световното в Тенерифе. Всеки си е мeчтал да бъде световен шампион, а това действително ще бъде един много голям форум, заяви Стефанов.


Европейската шампионка Ивет Горанова не скри, че й е било доста трудно, допълвайки, че се е готвила за това първенство две години. За съжаление, претърпях тежка контузия, заради която се бях отчаяла и не бях сигурна дали ще мога да се представя добре в София, сподели възпитаничката на Спортното училище. Ивет разказа, че травмата я е принудила да води отделна от националния отбор подготовка заедно със своя треньор Ангел Стефанов. Казах си, че нямам какво да губя, отпуснах се психически – може би това беше най-спокойното ми състезание, и нещата се получиха по най-добрия начин, с усмивка посочи тя. Каратистката бе категорична, че голямата цел пред нея сега е спечелването на квота за участие на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Както стана ясно, обаче, за да се случи това, талантливата възпитаничка на КБИ „Петромакс“ ще трябва да се изправи пред доста предизвикателства. През 2018-а и 2019-а има квалификационни турнири, на които трябва да участвам и трупам точки, подчерта Ивет Горанова, допълвайки, че на Олимпиадата ще се класират само 80 човека.


Пред медиите директорът на СУ „Георги Бенковски“ Пламен Георгиев сподели, че училището работи отлично с КБИ „Петромакс“. „Ръководството на Спортното училище ще направи всичко възможно да даде подходящи условия и за бъдещ план-прием, и за настоящите си възпитаници. Изключително сме горди с Ивет и благодарим на КБИ „Петромакс“ и персонално на Русалин Русанов, който прави всичко, за да бъде клубът финансово стабилен“, каза Георгиев. Той отбеляза, че Русалинов лично е наел автобус от Плевен, като над 50 родители, учители и ученици са могли да станат съпричастни на страхотните успехи на Ивет Горанова на Европейското първенство.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: