2 253 ин витро процедури и 1 116 родени деца е равносметката на МЦ КИРМ – Плевен за 10 години

22.02.2017 12:33

Своята десета годишнина ще отпразнува през април Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ – Плевен. По този повод своеобразна равносметка за свършеното през този период днес пред журналисти направи управителят на центъра доц. Емилияна Конова, която също така направи и анонс за събитията, с които МЦ КИРМ ще отбележи своя рожден ден. Тя сподели, че акцент в събитията по повод празника ще бъде организирането на седмото издание на Плевенските дни на репродуктивната медицина – продължение на традиционните Плевенски имунологични дни. Проявата ще е от 28 до 30 април в хотел „Ростов“, а целта ще е да бъдат дискутирани съвременните постижения и противоречия във фундаменталните и практически аспекти на репродуктивните неуспехи, обединявайки в един форум специалисти от различни области на репродуктивната медицина: акушерство и гинекология, репродуктивна имунология, репродуктивна ендокринология, медицинска генетика, андрология, неонатология, репродуктивна психология. Във форума ще бъдат включени две нови научни сесии – „Микробиология и вирусология“ и „Медицинско право“. Ще бъдат организирани и кръгли маси по актуални практически проблеми, изискващи по-широко обсъждане и съгласуване.

Доц. Конова върна лентата 10 години, като припомни, че Центърът е създаден от 15 човека – голяма част от които току що завършили лекари и биолози. Никой от нас до този момент не се беше занимавал с ин витро и не знаехме какво ни предстои, но ръкавицата беше хвърлена и днес – 10 години по-късно, имаме екип от 57 специалисти, както и филиали в Бургас и Пловдив, каза тя. През годините МЦ КИРМ е извършил общо 2 253 ин витро процедури, чрез които са родени 1 116 деца. Центърът има сключен договор с Фонда за асистирана репродукция, като благодарение на него са били направени 1338 процедури и са родени 506 деца. През тези години ние се постарахме да работим в три основни направления – да не бъдем само лечебно заведение, в което се извършват диагностика, изледвания и лечение, но и да развием програма за благотворителност, а също така активно да участваме в социалния и културния живот на Плевен, сподели още управителят на МЦ КИРМ. Доц. Конова отбеляза, че за 10 години безплатно са били консултирани 2 040 пациенти в различни градове на България, като тези кампании продължават периодично да се провеждат. Също така, в центровете в Плевен и Пловдив изследването на хуморален имунитет е безплатно за деца до 18 години. Нашето верую е, че колкото по-рано ние, имунулозите, се погрижим за имунитета на децата, толкова по-добре можем да профилактираме заболяванията във времето, подчерта доц. Емилияна Конова.

Пред медиите доц. Конова сподели, че Центърът изцяло поема финансирането на ин витро процедури на пациенти, които са направили поредица от неуспешни такива. „В повечето случаи семействата се отчайват и тогава ние решаваме, че МЦ КИРМ изцяло ще поеме разходите по процедурата, за да можем отново да им дадем шанс. Слава богу, имаме доста родени деца в резултат на тази благотворителност“, разкри тя. Поредният жест на благотворителност от страна на центъра пък ще бъде за пациентите от Пловдив. По повод своята 10-годишнина МЦ КИРМ ще дари безплатна ин витро процедура на семейство с репродуктивни проблеми, което ще бъде определено чрез жребий навръх Деня на жената – Осми март.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: