За кого може да сработи феноменът „15/15“ на изборите в Плевен

22.02.2017 14:02

Днес станаха ясни номерата, с които партиите и коалициите ще се явят на предстоящите парламентарни избори на 26 март. Гадатели и нумеролози, а и немалко политици, започнаха моментално да вещаят какво ще донесат цифрите на кандидатите. Ние пък обърнахме поглед към добилия популярност през 2014 г. феномен „15/15“. Тогава на изборите за Европарламент поставеният на 15-а позиция в листата на БСП Момчил Неков извлече солидни дивиденти, тъй като мнозина симпатизанти на социалистите освен че задраскаха предпочитания от тях номер 15, сложиха за по-сигурно и по едно кръстче на 15-ката и в табличката с кандидатите. Това изстреля Неков директно в Брюксел, където пък младият социалист днес се представя доста успешно.

На плевенска територия силата на феномена сработи на предишните парламентарни избори, когато поставеният под номер 9 в листата на ГЕРБ Дочко Дочев (бел. ред. тогава жребият отреди партията на Борисов да се яви също под номер 9) събра достатъчно гласове, за да измести втория в листата Пламен Тачев. Тогава, обаче, Дочев се отказа от място в Парламента в полза на областния координатор на ГЕРБ Владислав Николов.

Любопитна подробност е, че и на тези избори номерът, под който левчалията участва в листата на ГЕРБ, съвпада с този, който жребият отреди на партията – 11. При основния опонент – коалиция „БСП за България“, която излиза на изборите под номер 10, десети в листата е Чавдар Велинов. И още – при „Нова република“ (4) – Николай Милев, при ПП „Воля“ на бизнесмена Веселин Марешки (6) – шеста е Нивяна Петкова, при КП „АБВ – Движение 21“ (8) – Светлана Битунска, при ДПС (9) с девети номер е Александър Иванов и при ДОСТ (13) – Айгюн Али.

Предстои да разберем дали за някого от тях феноменът по-известен като „15/15“ ще означава депутатско място.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: