Чрез игра МДЦ „Св. Панталеймон“ – Плевен показва на децата, че да ходиш на зъболекар не е страшно

21.02.2017 13:03

Нова инициатива с фокус върху плевенските малчугани стартира от утре Медико-дентален център „Св.Панталеймон“ – Плевен. Повече за нея пред журналисти в пресклуба на БТА споделиха д-р Йордан Георгиев – управител на МДЦ и Многопрофилна болница за активно лечение „Св.Панталеймон“ – Плевен и младите специалисти от центъра д-р Йоана Кралева и д-р Енчо Нинов.

Д-р Георгиев посочи, че кампанията неслучайно е насочена към децата, тъй като болшинството от тях изпитват страх от зъболекаря и винаги влизат в кабинета с напрежение, което е проблем и за родителите. Той отбеляза, че в рамките на кампанията специалисти от Медико-денталния център ще посетят детските градини на територията на Плевен, като стартът ще бъде даден в група „Звездичка“ на Детска градина „Дружба“. Под формата на ролева игра стоматолозите ще покажат на малчуганите как е правилно да се мият зъбите и как, ако това не се прави, плаката полепва по зъбите и те се разрушават по-бързо. От друга страна, идеята ни е да покажем на децата, че стоматолозите са едни съвсем нормални батковци и каки, които не са страшни и посещението при стоматолог не е наказание, каза още д-р Йордан Георгиев. Участие в инициативата ще вземат и родителите на малките пациенти, на които също ще бъде обяснено и показано как правилно се мият зъбите. За да бъдат поощрени относно поддържането на денталната хигиена, децата ще получат и награди, които ще бъдат раздавани отново под формата на забавна игра.

Д-р Енчо Нинов обясни, че по време на инициативата на децата няма да бъде свалян зъбен статус, а целта е те да преодолеят страха от зъболекарите. На малчуганите ще бъдат давани специални оцветяващи таблетки и ако те не са почистили добре своите зъби, това веднага ще си проличи, разказа младият дентален специалист. От своя страна, д-р Йоана Кралева се спря на последните данни на Световната здравна организация, според които нивото на кариес в България е много високо – както сред децата, така и сред възрастните. „Ако има висока кариозност при временните зъби, това може да повлияе и на постоянното съзъбие. Затова е много важно децата още от ранна възраст да бъдат обучени как да поддържат правилно оралната си хигиена, какви храни да приемат и колко често“, каза д-р Кралева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: