И плевенчани се хващат на „Пролетното хоро“ във Велинград

21.02.2017 16:41

Два плевенски клуба ще вземат участие в Шестото издание на националния фестивал за любители на българските хора „Пролетно хоро“. Това съобщиха за „Плевен за Плевен“ организаторите от Сдружение „Пролетно хоро“ с председател Иван Пещерски. „Талисманите“ на фестивала от Танцов клуб „Комудара“ за четвърти път ще радват публиката със своите изпълнения, а дебют на велинградска сцена ще направят танцьорите от Клуба за народни хора при Читалище „Лик“.
На 18 март във Велинград се очаква над 1000 танцьори от цялата страна да играят български народни хора – първо на закрито в спортната зала, а после след голямо фолклорно дефиле и на открито.
Шестото изадние на фестивала се обръща назад към традициците, свързани с големите хора на открито, характерни за Велинград и по точно за Каменица (преди село, а сега квартал на града). Мястото, където това се е случвало, се нарича „Орището“ затова и мотото на фестивала тази година е „Хоро на Орището – традицията е жива“.
Националният фестивал ”Пролетно хоро” вече има своето заслужено мято в програмата за фестивали и събори на Министерство на културата. Предстоящото шесто издание получи подкрепа и популяризиране от Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: