В РИМ – Плевен представиха резултатите от две експедиции в търсене на гробовете на дойранските защитници

17.02.2017 15:36

По повод 100-годишнината от участието на 9-та пехотна Плевенска дивизия в Първата световна война в РИМ – Плевен се състоя презентация на тема „Дойранските защитници излизат от забравата“. Нейни автори са Станимир Няголов и Теодор Масов. Те представиха резултатите от проведените от тях експедиции през 2014 г. и 2016 г. до град Дойран и околностите му за търсене на военни гробища на загинали от полковете на дивизията в ожесточените и кръвопролитни сражения за защита на Дойранската позиция (1916 – 1918 г.).


Идеята за нашите експедиции се роди неспонтанно – винаги съм се интересувал от историята и бях много щастлив да намеря съмишленик в лицето на колегата Теодор Масов, сподели Станимир Няголов – потомък на редник Нягол Стоянов Трифонов от 17-и пехотен доростолски полк, който на 32 години остава завинаги на Дойранската позиция. Двама любители историци решават да направят няколко обхода по знакови места на Македонския фронт, започвайки с изкачване на връх Каймакчалан, а след това посещават и Дойран. Там остават в продължение на три дни, виждат и откриват много неща, като повтарят експедицията през есента на миналата година. „Първоначално локализирахме местата на две полкови гробища – на Девети артилерийски полк от състава на Девета пехотна плевенска дивизия и на 33-и пехотен свищовски полк. При втората експедиция успяхме да намерим мястото и на гробището на 17-и пехотен доростолски полк. За съжаление, всичко там е разкопано и унищожено, а единственото, което открихме, бе оцелял по случайност паметник на старши-подофицер от този полк, както и фрагменти от два други паметника, на които пише, че погребаните там са от Белослатинско, от която околия са били и част от бойците от 17-и пехотен доростолски полк“, разказа Няголов.


Станимир Няголов не скри, че Дойранската епопея не е получила широка популярност сред обществеността заради нихилизма и умишленото прикриване на истинските намерения на Царство България по време на Първата световна война. „Без съмнение, това е война за национално обединение на всички българи в техните етнически граници. Няма нищо империалистическо, защото ние отиваме там при братя, останали в рамките на Османската империя“, посочи той. За съжаление, обаче, не е направено нищо дори за издирване на тези гробища, които по времето на Тито са били поругавани и разкопавани, подчерта Няголов, по думите на когото, ако това се беше случило с гробове на английски или френски войници, щеше да има съвсем различна реакция, докато при нас продължава да се мълчи. Лека полека споменът избледнява и може би сме единици хората, които все още поддържат жива тази родова памет, каза още Станимир Няголов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: