В НУ „Отец Паисий“ – Плевен отбелязаха 144 години от гибелта на Васил Левски (галерия)

17.02.2017 18:01

Учениците от IV г клас и членове на клуб „Млад възрожденец“ с ръководител Цветанка Ангелова изнесоха пред учителите и възпитаниците на НУ „Отец Паисий“ Литературно-музикална програма, с която бяха отбелязани 180 години от рождението и 144 години от героричната гибел на Васил Левски.


В програмата малките актьори разказаха за живота и делото на Апостола на свободата от детството, през монашеството до революционната му дейност. Припомнените исторически факти бяха подкрепени със сценки, показващи най-важните от тях, оставили диря в съзнанието и културната памет на българина: отказа от монашеството, раздялата на майка и син, когато Левски й дава косите си и й казва, че се е посветил на Отечеството, създаването на комитетите, предрешенията му, за да не го хванат турските заптии, залавянето и осъждането му. В представлението прозвучаха песента на рок-група „Епизод“ по стиховете на Иван Вазов „Девет годин той скита се“, както и песните „Кажи ми горо“ и „Песен за Апостола“ в изпълнение на децата от клуб „Млад възрожденец“.
С мултимедийната презентация учениците се запознаха с портрети и снимки на Апостола, фотоси на паметниците му в България и по света, родната му къща, картини на художници, увековечили светия му лик и дело.
С помощта на слово и звук, на стихове и песни, съчетани с мултимедийна картина, Левски оживя не само пред децата, но и в техните сърца.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: