ОС – Плевен разреши предаването на гръцките власти на жена, обвинена в убийство и грабеж

15.02.2017 14:11

Плевенският Окръжен съд е разрешил изпълнението на Европейска заповед за арест за жена, обвинена в съучастие в убийство с грабеж в Гърция. Това става ясно от съдебно решение, постановено вчера.

От съдебните материали става ясно, че с Европейската заповед за арест се иска предаването на Р.И., издирвана за извършване, както и за участието в осъществяването на  престъпления – убийство, грабеж и  употреба на оръжие. Твърди се, че деянията са извършени с още две лица на 23.11.2010г.

В решението на плевенския съд се посочва, че престъпленията са тежки умишлени и наказуеми и според Наказателния кодекс на Р.България. Същевременно попадат в списъка на чл.36, ал.3, т.14 и 18 от ЗЕЕЗА, за които не се изисква двойна наказуемост, тъй като за престъпленията в издаващата държава се предвижда наказание лишаване от свобода за повече от три години, като за едно от престъпленията е предвидено и наказание  „доживотен затвор“.

Не са налице  предпоставките визирани в чл.39 и 40 от ЗЕЕЗА, при които може българският съд да откаже предаване на лицето.

С това свое решение ОС-Плевен допуска изпълнение на Европейска заповед за арест №10, издадена на 10.11.2016 г. от Апелативна прокуратура – Патра, Република Гърция за предаване на българската гражданка Р.И. на гръцките съдебни власти, с цел провеждане на наказателно производство. Жената е и с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража” до фактическото й предаване на компетентните власти в Р. Гърция.

Решението  подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – град Велико Търново в 5-дневен срок.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: