Безплатни изследвания за хепатит С за всички пациенти на МБАЛ „Авис Медика“ – Плевен

15.02.2017 9:00

От месец февруари в МБАЛ „Авис Медика“ – Плевен се извършва безплатен скрининг за хепатит C на всички пациенти минаващи на лечение през болницата. При извършването на необходимите клинично-лабораторни изследвания ще бъде извършвана и проба с много чувствителен бърз тест за наличие на вируса на хепатит C. Инициативата има за цел ранното откривана на коварната болест, тъй като само около 20% от хората развиват остри симптоми в първите месеци след заразяването и се диагностицират с остър хепатит C. В останалите случаи, пациентите нямат никакви клинични симптоми или са слабо изразени. Наличието на хепатит C вирусната инфекция за период над 6 месеца, се дефинира като хроничен хепатит C. Безсимптомното протичане на болестта прави откриването й много трудно. Често болните разбират, че са заразени случайно или едва след възникнали чернодробни усложнения.
Хепатит С е заразно вирусно заболяване, което обикновено води до възпаление и сериозни трайни увреждания на черния дроб. Най-тежките усложнения на хроничният Хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб.
Съвременната медицина разполага с изключително ефективен метод за лечение на хепатит С , при което се постига пълното оздравяване на пациента. МБАЛ „Авис Медика“ се включва в тази инициатива защото сме убедени, че ранната диагностика на хепатит С и приложеното лечение след това ще доведат до ликвидирането в близко бъдеще на тази коварна болест.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: