На Зарезан в Института по лозарство и винарство в Плевен (галерия)

14.02.2017 12:30

Подобаващо бе отбелязан Трифон Зарезан и тази година в Института по лозарство и винарство в Плевен. Сред официалните гости там днес бяха министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, кметът на Плевен Георг Спартански, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, както и областните лидери на АБВ и ГЕРБ Цветан Антов и Владислав Николов.

Приветствие към присъстващите отправи проф. Христо Бозуков, който отбеляза, че Трифон Зарезан спокойно може да бъде определен, като един от най-българските празници. От тази дата започва лозарската година и родните производители зарязват лозята с надежда за берекет, припомни министърът на земеделието и храните. Той сподели, че очакванията са през тази година България да изнесе над 62 000 000 литра вино и по този начин страната ни да запази полагащото й се място на винената карта на Европа и света. Проф. Бозуков апелира към българските производители да поддържат по-тясна връзка с представителите на науката, от които могат да получат много и то на сравнително ниски цени. На всички, свързани с лозарството и винопроизводството, министърът пожела успешна и плодородна година.
По повод празника гостите на ИЛВ бяха поздравени и от кмета Георг Спартански, който припомни част от популярните български поговорки, посветени на виното. От древни времена до наши дни българинът винаги се е отнасял с изключително уважение към хората, които знаят се произвежда вино, неслучайно и ИЛВ – Плевен съществува над 100 години, каза Спартански. Той не скри, че Институтът е сред гордостите на нашия град и един от първите факти за Плевен, които той споделя с чуждестранни гости, е че именно тук е първият институт по лозарство и винарство на Балканите. Кметът направи препратка и към другия празник, който се отбелязва днес – Свети Валентин, и посочи, че вино първо се прави с любов и второ се пие с любов.
Празникът продължи с изпълнения на Северняшкия ансамбъл, след което гостите се отправи към масива на ИЛВ в местността „Томовското“, където бе извършен ритуалът по зарязването на лозята.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: