Карнобатският кооператив възроди лозята на крепостта „Маркели“

14.02.2017 16:27

Негово Величество Цар Симеон ІІ вдигна тост с уникално червено вино, спечелило златен медал от ЯпонияН.В. Симеон ІІ заряза лозята на Карнобат заедно с президента на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, съоснователя на винарната Джозеф Фегали (крайния вдясно), кмета на Карнобат Георги Димитров (в средата) и изпълнителния директор на винпрома Десислава Николова 

Лозаро-винарският кооператив „Карнобат“ възроди прочутите лозя на крепостта „Маркели“, за чието вино преданията разказват, че било любимо на императорите от Рим и Константинопол, както и на множество велики владетели от цял свят. Обединените гроздопроизводители и винари от „Винпром Карнобат, земеделците от селата Огнен, Венец, Лозенец, Искра и Деветак, заедно с избите „Братя Минкови“ и „Грозден“, засадиха нови 5 хиляди дка с уникалния български Каберне совиньон върху едни от най-плодородните земи на местността. Преди повече от 10 века на същото място са се простирали величествените масиви на крепостта. Те са започвали от високите й зидове и са стигали чак до морето. Днес от там минава магистрала „Тракия“ и проправя пътя на виното от Карнобатските лозя до Южното Черноморие.
На Трифон Зарезан задружните стопани от Кооператива ритуално зарязаха младите насаждения. Специален гост бе и Негово Величество Цар Симеон ІІ. Той заряза лозята, превърнали България в една от столиците на световното винарство и вдигна наздравица с уникалното българско червено вино, което на връх празника донесе за България поредния златен медал, този път от Япония.
Агрономите на „Винпром Карнобат“ разкриха, че българското Каберне е по-известно като Царя на червените сортове заради величествените му аромати и вкусове. То проявява най-добре потенциала си върху южните склонове на Карнобатските земи, защото близостта до морето, мекият климат и изобилното слънчево греене обогатяват гроздето с интригуващи аромати и вкусове.
Година след като земеделците от региона се кооперираха, вината и ракиите на Карнобат дадоха сериозна заявка да разширят присъствието си както зад граница, така и на българския пазар. Световните лидери в бранша признаха качествата им и ги наградиха с над 30 златни и сребърни медала от Брюксел, Париж, Лондон, Берлин, Токио, Пекин и Шанхай. Най-голямата световна награда „Декантер“ също вече е част от колекцията на Кооператива, а продукцията му се изнася в стотици държави от петте континента. За да отговорят на новите предизвикателства, стопаните от Кооператива избраха великолепния тероар на местността край „Маркели“ за новите си лозя.

Според историците, през Средновековието крепостта става истински пазител за вината на задружните Карнобатски майстори. Дори е проектирана така, че да защитава лозята им от север. Величественото съоръжение е контролирало пътя от старата българска столица до сърцето на Византия, а по древния римски мост, издигнат край стените й, са минавали търговци, пътешественици и учени от четирите краища на света. Ето защо през вековете „Маркели“ превръща региона в оживено средище за производство и търговия с прочутите Карнобатски ракии и вина. По време на последните разкопки, археолозите откриха зад стените й старинни съдове за вино, а днес от крепостните й кули могат да се видят от край до край новите лозя на Кооператива.

 

Н.В. Симеон ІІ: Нося Карнобатската носия в сърцето си

Преди 15 години тези лозя, които днес зарязваме, бяха само една мечта. Мечта да доживея и видя това, което заедно започнахме и създадохме през далечната 2002 г. Един от големите отговорници, благодарение на които се радваме на толкова работни места, е г-н Мехмед Дикме, който сега също е наш гост тук. По онова време той беше министър на земеделието и имаше визията и усещането, че тази мечта може да се превърне в действителност. И ето, днес празнуваме и се гордеем, че българските вина наистина вече се ползват с чудесно име по цял свят.
Ще завърша с един спомен от детството ми. Майка ми, царица Йоана, царство и небесно, имаше колекция от носии, които тя често обличаше. За мен най-красивата беше карнобатската, споменът за която винаги ще нося в сърцето си.

 

Георги Димитров, кмет на община Карнобат: Лозята на Карнобат ще пазят магистрала „Тракия“

Преди векове крепостта „Маркели“ е била пазител на българскатах земя, а днес лозята, които стопаните от лозаро-винарския кооператив в Карнобат засадиха и ще засаждат около нея, ще защитават Карнобатския край от тежките снегонавявания, на каквито бяхме свидетели през последните месеци. Ето защо призовавам земите в 500-метровата зона около магистрала „Тракия“, с предимство да бъдат давани на земеделски производители, за да се засаждат върху тях лозя. Те ще бъдат естествените валове, с които ние ще си предпазим магистралата, а карнобатското вино на трапезата ще бъде още повече“.

 

Виното на кооператива покори Далечния Изток

На връх Трифон Зарезан дойде поредното световно признание за карнобатския Кооператив. Невероятното българско Пино Ноар от серията CYCLE на „Братя Минкови“ извоюва единствения за България златен медал от най-престижния конкурс на Далечния Изток – Sakura Women Wine Awards в Япония. То спечели в оспорвана надпревара с 4 212 вина от 37 държави. Едни от най-авторитетните винени познавачи в Страната на изгряващото слънце останаха дълбоко удовлетворени от факта, че Кооперативът създава вината си следвайки най-високите стандарти за качество и искрено почитаните в източната култура етични норми като грижа за природата, почтеност към потребителите и съпричастност със стопаните, обработващи лозята на Карнобат.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: