Радан Кънев: Известен политически лидер ще води листата на „Нова Република“ в Плевен

13.02.2017 15:32

За нас винаги единството на дясната и демократична общност в България е било първостепенно и Плевен е може би най-яркият пример. Това заяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен Радан Кънев – председател на ДСБ и лидер на дясното обединение „Нова Република“. Кънев посочи, че единство означава десните да осъзнаят, че са алтернатива на ГЕРБ в дясното политическо пространство, както и това, че спирането на ДПС и комунистите минава през това да биеш ГЕРБ на избори. Като примери за единение в десницата той посочи успешните коалиции зад бившия плевенски градоначалник Найден Зеленогорски, както и тази зад настоящия Георг Спартански.

Радан Кънев сподели, че преди седмица „Нова Република“ се е обърнала към всички политически партии, които се регистрират за предстоящите парламентарни избори, с предложение за подписването на общ пакт за растеж без корупция, така че да се гарантира в следващия парламент широко парламентарно мнозинство за няколко ключови мерки, които могат да отпушат икономическото развитие на страната. Той е изключително прост – само от 5 точки, каза Кънев, като посочи отделните моменти в пакта. На първо място това е постигане на съгласие за въвеждане на правосъдие по румънски модел със съответните независими агенции за борба с корупцията и тероризма към Прокуратурата, оглавявани от зам.-главни прокурори, независими от главния прокурор. Второ – въвеждане на истинска политическа и финансова децентрализация в България с предложена конкретна мярка – 50% от данъка върху доходите на физическите лица и 50% от корпоративния данък да остават на територията на общината, в която за изработени. Трето – ДДС да бъде намален на 9% за 3 вида стоки – основни хранителни продукти, произведени качествено по традиционен метод; книги и учебници и лекарства. Четвърто – конституционна забрана за изсичане на вековни гори и такива в национални паркове и пето – безусловна забрана на рекламата на хазартни игри. „За една седмица нито една политическа сила не прие тези 5 точки, които би трябвало да са предмет на съгласие на цялото общество. За нас това означава, че няма реална воля за борба с корупцията и за освобождаване на общините и бизнеса от държавния и чиновнически рекет“, подчерта Кънев.

На въпрос дали вече са готови листите на „Нова Република“ за парламентарните избори Радан Кънев отговори, че все още има време да се привлекат и други кандидати в тях. По отношение на водачите в основните за десницата райони сме постигнали политическо съгласие. Има съгласие кой да бъде водачът и на листата ни в Плевен – това е един много известен национален политически лидер, който, вярвам, предпочита да се представи лично, вместо аз да съобщавам името му“, каза още той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: