Плевен е сред трите области в страната с най-голяма концентрация на ало измамници

13.02.2017 10:07

Преобладаващата част от жертвите на телефонните измамници продължават да са възрастните хора, над 70-75 години, но има и схеми, ориентирани към по-младите, каза Златка Падинкова от Главна дирекция „Национална полиция“ в предаването „Денят започва“ по БНТ. Една от тези схеми е осигуряване на преводач за задържан чужденец. Извършителят се представя за началник на полицейско управление. Свързва се с ръководители на учебни заведения или с преводачески фирми. И търси съдействие за осигуряване на преводач с владеене на определен език във връзка със задържан чужденец.

След като бъде направен контакт се иска да бъде направен паричен превод, за да се плати на мнимия преводач. Особеното е, че парите се изпращат в чужбина, основно на сръбски граждани. Сумите в сравнение с други телефонни измами са малки – 100-200 лева, разкри Падинкова. Друга схема е печалба от томбола на голяма търговска верига или мобилен оператор.

Тя обясни, че в масовия случай телефонните измамници използват моментния шок от получаването на неприятна новина. Напоследък често използват и схемата с полицейска операция, която се преплита с други схеми. Актуална е схемата със закупуване на климатици, както и тази с даване на пари за освобождаване на колетна пратка.

Падинкова каза още, че телефонните измамници са концентрирани основно в три области – Плевенска, Великотърновска и Русенска.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: