Четири дни Плевен е под знака на пчеларството (галерия)

09.02.2017 11:24

XV Mеждународно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2017” се провежда от днес до 12 февруари в Търговски център “Плевен”. Форумът се организира от „Партнерс експо” ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и преминава под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на област Плевен.

При откриването поздравителен адрес от името на министъра на земеделието проф. д-р Христо Бозуков бе връчен на организаторите от неговия заместник проф. д-р Георги Желязков. Той пожела на участниците множество успешни сделки, като ги поздрави и с утрешния празник на Свети Харалампий – покровителят на пчеларите. Сред официалните гости на откриването бяха още областният управител Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, зам.-кметът на Община Плевен Тодор Еленков.
Участие във форума тази година вземат 166 фирми, пчелари и организации от страната, Европа и Азия, представящи последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.), опаковки и етикети, лицензирани лаборатории, специализирано обучение и литература, медоносна растителност – фиданки и семена, финансиращи и консултантски организации, високопроходима техника, ремаркета и фургони. На изложението се конкурират три от най-големите европейски фирми с конвейрни линии за екстракция на меда.
През 4-те дни в Плевен посетители и гости ще могат да видят, договорят и закупят продукти от водещите български производители и дистрибутори в бранша. Редом с тях пчеларите ще се запознаят с асортимента на фирми и представители от Австрия, Канада, Италия, Германия, Англия, Полша, Сърбия, Турция, Гърция, Китай, Финландия, Франция, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ, Швеция, Испания, Румъния, Словения, Унгария. Изложението отново ще бъде посетено от организирани групи пчелари от различни региони на страната и от Румъния, Сърбия, Хърватия, Гърция, Македония, Кипър, Турция.
По традиция изложението е съпроводено от съпътстваща програма, включваща презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, с посещение на образцови пчелини. Лектори от Германия, Италия, Австрия, Полша, Сърбия, Румъния, Русия и България ще представят пред българските пчелари и гости новости, тенденции и аспекти в бранша. Съпътстваща изложението е Международна асамблея (с Научна конференция) на Балканската федерация на пчеларските съюзи.
Организаторите дават своя принос в подкрепата на националната стратегия за развитие на пчеларството и стимулиране продажбите на дребно в България. Част от най-добрите пчелари на страната предлагат на посетителите многообразие от мед и неограничен брой производи – лечебна козметика, храни, напитки в специализирания базар „Фестивал на Българските пчелни продукти”.
Фирмите и пчеларите, които ще вземат участие в Междунциародното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2017”, могат да кандидатстват за наградите на изложението:
Голямата награда на Партнерс експо, осигурена от Областна администрация – Плевен – плакет „Крило на успеха” за „Новаторство в пчеларството“.
– Призове се присъждат и за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението, най-проспериращ млад пчелар за 2016 година (съвместен конкурс с фондация «Еврика»).
Всеки желаещ е необходимо да попълни анкетна карта през първия ден на изложението.Най-добрите постижения за 2016 година по традиция ще бъдат отличени от международно жури. Стремежът на организаторите е отново да представят българското пчеларство по най-добрия начин, да запознаят българските пчелари с последните новости в оборудването, допринасящи за неговата интензификация, а изложението да запази утвърдената позиция и международен авторитет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: