Плевенчанката Роси Денчева черпи опит от световна звезда в тениса

08.02.2017 9:04

Четирите отбора от програмата на Българската федерация по тенис „3Т – Тенис Тийм Талант” бяха представени по време на ATP турнира Garanti Koza Sofia Open. Двата тима до 12 г. и двата до 14 г. демонстрираха уменията си на Централния корт в зала „Арена Армеец“, като играха с братята Нийл и Кен Скупски от Великобритания, които са специалисти в играта на двойки.

След това при децата дойде една от големите звезди на тениса в момента Роберто Баутиста Агут, който през миналата година триумфира с трофея в София. Испанецът се запозна с талантите ни и след това отговори на въпросите им, като например как преминава един негов ден. Заниманието на децата премина под ръководството на Тодор Енев, капитан за Купа „Дейвис“, и двама от треньорите на отборите Даниел Ангелов и Крум Крумов.

Отборите за 2017 г. са в следните състави:
„А“ отбор до 12 г.: Адрияно Дженев (ТК Хасково 2015), Анастасия-Александра Николова (ТК Супер Спорт), Джулия Златева (ТК Испано)

„Б“ отбор до 12 г.: Георги Георгиев (ТК Свиленград), Росица Денчева (ТК Плевен 90), Ангела Ганева (ТК Кристи)

* за последното мястов двата тима ще спорят Виктор Марков (ТК Диана) и Димитър Пенчев (ТК Кристи). Те имат равен брой точки и мач помежду им ще определи кой ще получи правото да играе в „А“ и кой в „Б“ тима.

„А“ отбор до 14 г.: Пьотр Нестеров (ТК Черно море Елит), Максим Хорозов (ТК Железничар 1996), Дария Радулова (ТК Августа Траяна), Мирела Шкумбова (ТК Банкя)

„Б“ отбор до 14 г.: Динко Динев (ТК Черноморец), Владимир Попов (ТК Академик 83), Катерина Димитрова (ТК Локо 98), Велина Минчева (ТК Стоянстрой)
Началото на програмата „3Т – Тенис Тийм Талант” бе поставено през 2016 г. с два отбора до 12 години, а през 2017 г. те са двойно повече. Проектът има амбициозната задача да помага за израстването на най-добрите ни млади състезатели. Чрез него се обезпечава тяхното участие в реномирани международни турнири. Децата пътуват с треньор и са обособени като отбор, а световната практика е доказала, че това е най-правилният подход за развитие на талантите. Припомняме, че през август националният ни отбор за момичета до 12 години в състав Катерина Димитрова, Денислава Глушкова и Стела Пеева (и трите част от проекта „3Т”) спечелиха отборната титла на Европейската лятна купа. Предишното ни подобно отличие датира от преди цели 38 години. Заложи се и на иновативен подход спрямо менталната подготовка на състезателите, които работят с психолога Николай Ганчев. От тази година с тях ще работят кондиционният специалист Тодор Иванов и кинезитерапевтът Алгис Христов. Благодарение на проекта „3Т” децата успяха да разкрият потенциала си при наличието на голяма конкуренция на техни връстници от цяла Европа.

Вече са известни и първите състезания, на които децата ще вземат участие в началото на 2017 г. „А“ отборът до 12 г. ще започне със смятания за най-силен турнир в света в тази възраст – Open Super 12 Auray (Франция) (20-26 февруари) и с 33.Slavoj Greblo Memorial (Хърватия) – (20-26 март). Състезателите от втория отбор пък ще стартират с Azores Open 12 & Under (Португалия) – (06-12 март). Задължителна част от програмата на двата отбора ще бъдат трите международни турнира в България, домакини на които ще бъдат Добрич, Сливен и София.

Първият турнир за „А” отбора до 14 г. ще бъде TIM Essonne (06 – 12 март) в Сен-Женевиев (Франция), а за отбор „Б“ ще е International Championship of Romania U14 (20 – 26 февруари) в Букурещ (Румъния). В програмата и на двата отбора е залегнало участието на четирите международни турнира в България до 14 г. Годината за „А“отбора ще завърши с участие на турнир до 18 г. от календара на ITF.
Текст и снимки: Българска федерация по тенис

#тагове:

НАЙ-НОВИ: