Веломаршрутът „Дунав Ултра“ се увеличава с 50 километра, вече ще минава и през Белене

08.02.2017 14:05

Общо с 50 километра ще се увеличи веломаршрутът „Дунав Ултра“, съобщи организацията, която работи за неговото популяризиране – едноименният колоездачен клуб. По този начин най-дългият туристически веломаршрут в страната ще достигне обща дължина от почти 730 км.

„Маршрутът, който досега заобикаляше градовете Белене, Тутракан и Силистра, вече ще минава през тях. Лично от кметствата на дунавските градове ни увериха, че ще се включат активно и ще работят за популяризирането на „Дунав Ултра“ с ентусиазъм, енергия и желание. От друга страна, още 9 български села ще станат част от веломаршрута, което ще направи изживяването на бъдещите велотуристи несъмнено още по-екзотично и вълнуващо“ – каза Борис Бегъмов – създател на веломаршрута „Дунав Ултра“.

„Целта ни е да работим активно за популяризирането на веломаршрута по поречието на река Дунав, а след това и през гр. Добрич до Черно море. Вярваме, че имаме възможност, потенциал, сили и опит да направим този маршрут един от „10-те най-добри веломаршрута на континента“. С културно-историческото и археологично наследство на региона, природните дадености, биоразнообразието и уникалността на самата река в „българската“ ѝ част, веломаршрутът „Дунав Ултра“ обединява модерните тенденции за правене на туризъм с желанието на българските общини да се обединят за общото благо.

Това извежда веломаршрута „Дунав Ултра“ на едно ново ниво и се превръща в изключително атрактивна платформа, действаща изцяло в подкрепа на района на Северна България. Оттук насетне повишаването на интереса към него и извеждането му на европейско и световно ниво е въпрос на време“ – каза още Бегъмов.

Веломаршрутът „Дунав Ултра“ нашумя през последните години с кампании, в които аматьори-колоездачи изминаха неговата дължина на два пъти за по-малко от 48 часа. През 2015-та година това се случи с велосипеди без скорости, а през 2016-та с комбиниране на 40 км бягане и 640 км колоездене.

През 2017-та година официалната проява с преминаването на колоездачите ще бъде посветена на древен Рим, а спирки в някои от античните градове ще популяризират невероятната история на Дунавския регион и високият потенциал, който предлага той за международен и локален велотуризъм.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: