Найден Зеленогорски: Зверствата на комунизма никога не трябва да се повтарят

01.02.2017 14:34

1.02.nz

Днес представители на Реформаторския блок и съмишленици почетоха паметта на жертвите на комунизма пред параклиса и черната стена в градинката до НДК, съобщиха от пресцентъра на партията. Жеко Стоянов, репресиран от комунистическия режим, развълнуван сподели на какви зверства са били подлагани в затворите. За съжаление през всичките тези години хората не бяха информирани какво се е случвало там. Комунистическият режим в България надмина по жестокост дори инквизицията и руските лагери. Никога не трябва да забравим мъката и страданията на стотици хиляди хора и не трябва да позволим тези зверства да се повтарят, каза още той.
Зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски призова, че зверствата на комунизма никога не трябва да се повтарят, нито в България, нито в Европа, нито където и да е по света. Ние искаме да прочетем страницата преди да я затворим, защото наследниците на комунистическата партия искат тя да бъде затворена и да не се помни какво се е случило и то да не се повтаря. България е член на свободна Европа и на НАТО. Нашият цивилизационен избор и нашият национален интерес може да бъде реализиран единствено в рамките на една свободна общност, допълни той.
Зам.-председателят на СДС Румен Христов припомни, на тази дата през 1945 г. е унищожен елитът на България. Народният съд произнася смъртни присъди над тримата регенти – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 67 депутати от ХХV-то Народно събрание, 22-ма министри за периода от 1940 г. до 9 септември 1944 г., начело с министър-председателите проф. Богдан Филов, Добри Божилов, Иван Багрянов.
Никога няма да забравим зверствата на комунизма. България е малка държава и тя е дала най-много жертви, в сравнение с останалите страни от Източна Европа. Стотици, хиляди са жертвите и ние сме тук, за да им отдадем почит и да напомним на младото поколение какво се е случило през периода на комунизма в България, бе категоричен той.
Председателят на БЗНС Николай Ненчев се обърна емоционално към всички с думите, че говорим за помирение, а ясно се виждат остатъците от червена боя върху паметника и върху имената на страдалци върху него. И за пореден път се налага да я почистваме. Срещу тези хора, които цапат имената и паметта на жертвите на комунизма ще имаме работа изборите, които предстоят. Цялата тази история е много жалка. Срещу какво протестират те? Срещу хората, чийто живот беше насилствено отнет, защото посветиха живота и съдбата си на свободна и независима България. Срещу наследниците на тези хора ще се изправим съвсем скоро, за да търсим справедливост по един свободен и демократичен начин, бе категоричен той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: