Режисьорът Крум Филипов: „Балада за Георг Хених“ е един изключително актьорски спектакъл

31.01.2017 13:24

31.01.dkt1

Този спектакъл лично за мен е едно театрално събитие, защото всички мои намерения без изключение – колкото и сложна да бе цялата композиция – са на път да се сбъднат. Това каза на пресконференция в ДКТ „Иван Радоев“ днес режисьорът Крум Филипов, който поставя на плевенска сцена „Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков. Спектакълът ще се играе премиерно на 9 и 10 февруари. Филипов отбеляза, че изцяло следи основите на сюжета на Виктор Пасков, които са и конструкцията на представлението. Позволих си да вкарам и няколко мои изповедни истории, допълни режисьорът. По думите му, използваните събития от неговия живот, вкарани под формата на монолози на актьорите, не са самоцелни, а по-скоро част от координатната система на Георг Хених. Всички те имат за цел и сочат към аспектите на святост на този човек – тема, която се повтаря и потретва, сподели още Крум Филипов.
Той разкри, че спектакълът започва баладично, превръща се в социална комедия от Гоголев или Брехтов мащаб и накрая – в антична трагедия или детски апокалипсис. „Най-важното е, че успяхме да държим високо ниво на човещината, на човешкото преживяване – като някакъв контрапункт на времето, в което живеем. Защото театърът има и тази функция – да настоява и припомня, че това са устоите и нищо друго няма значение“, каза още Филипов. Той посочи, че „Балада за Георг Хених“ е изключително актьорски спектакъл. В него няма да видите врати или прозорци, на които актьорите да се подпрат – те се подпират единствено на себе си, на собствения си потенциал и талант, подчерта Крум Филипов. Режисьорът заяви, че е изключителен късмет да имаш възможност да работиш с подобни актьори. „Нивото на трупата на плевенския театър е изключително високо, но най-благодарем съм за срещата ми с Христо Домусчиев и малкия Кристофър Кем. „Репетициите ми с тях са не работа, а радост. Това е една изключителна духовна среща в живота ми“, не скри Филипов.

31.01.dkt2
От своя страна актьорът Христо Домусчиев благодари на директора на ДКТ „Иван Радоев“ Васил Василев, че го е върнал на сцената след девет години извън нея. „Срещата ми с Крум Филипов е нещо изключително и това, което ще видите в спектакъла, е негов опит да надгради разказаното от автора. Може би това няма да се хареса на всеки, но според мен е нещо добро“, каза Бебо Домусчиев.
Много се радвам, че бях поканен да участвам в този спектакъл и съм благодарен на режисьора Крум Филипов за доверието да покани човек буквално от улицата, сподели Кристофър Кем. Той разкри, че от 5-6 години се занимава любителски с театър и винаги е харесвал идеята за звука и картината заедно. Смятам, че за един музикант е важно да бъде артист, каза още той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: