Съдят двама иманяри, копали на Улпия Ескус

26.01.2017 11:50

eskus 1

Окръжна прокуратура –Плевен внесе в съда обвинителни актове срещу двама мъже, които неправомерно държали и търсили археологически обекти в “Улпия Ескус“. Обвинението срещу Пламен М. е за това, че на 15.ХІ.2016 г. без съответно разрешение и чрез използване на технически средства – права лопата и метал детектор,търсил археологически обекти и извършвал изкопни работи на територията на охранителната зона на археологически резерват “Улпия Ескус“ в землището на с.Гиген, Плевенска област, като намерил 7 предмета на обща стойност 25 лв. с характеристика на движими културни ценности, /три бронзови монети от ІІ в, четири частично запазени фрагменти – престъпление по чл.277а от НК. Срещу него е повдигнато обвинение и за това, че в дома си в с.Гиген, държал повече от три археологически обекта с характеристики на движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред /халка, метални късове, керамика, оловно топче от шрапнел от Руско-турската война, реликварен кръст/енколпион/, нагръден кръст, фибула, апликации, копчета, над 50 римски монети, византииски скифари /корубести монети/ – всичко на стойност 507 лв., като предметът на престъплението представлява национално богатство по смисъла на Закона за културното наследство – престъпление по чл.278 ал.VІ от НК
Прокуратурата внесе обвинителен акт и срещу Румен А. за това,че на 15.ХІ.2016 г. без съответно разрешение и чрез използване на технически средства – права лопата и метал детектор, търсил археологически обекти и извършвал изкопни работи на територията на археологически резерват “Улпия Ескус“, като намерил общо 8 бр. предмета на стойност 17 лв.с характеристика на движими културни ценности, /римска и византийска монети и 6 броя стопилки – престъпление по чл.277а от НК. Както и за това, че в дома си в с.Гиген, държал повече от три археологически обекта с характеристики на движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред от Закон за културното наследство /монети, халки и апликации, стопилки от римски период – общо 11 предмета на стойност 52 лв., като предметът на престъплението представлява национално богатство – престъпление по чл.278 ал.VІ от НК.
В землището на с.Гиген Плевенска област се намира археологическия резерват “Улпия Ескус“, в границите на който са забранени всякакви дейности свързани с разкопаване и търсене на археологически находки. Границата на резервата и забраните свързани с него са известни на местното население, но независимо от това много граждани редовно разкопават части от територията на резервата в търсене на археологически находки. И двамата обвиняеми се увличали в археология и търсене на археологически находки и посещавали територията на резервата, за да търсят археологически находки, независимо, че нямали разрешително за това, а намерените находки прибирали в домовете си.
Вечерта на 15.ХІ.2016 г. неправомерните действия на обвиняемите били забелязани от служители на полицията при провеждане на мероприятие по охраната на резервата.
Предстои насрочване на делата за разглеждане от съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: