ОУ „Св. Климент Охридски“ – Плевен отбеляза Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста

24.01.2017 15:40

24.01.ohridski1

Три дни преди ежегодния Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста – 27 януари, ОУ „Св. Климент Охридски“ почете жертвите на нацизма чрез презентация и възпоменателни слова под мотото „27 януари – светът си спомня“. Водещи на мероприятието бяха ученици от петите и шестите класове на училището, а по традиция мястото за провеждане на събитието беше Актовата зала на училището. Презентацията и цялостният сценарий бяха дело на г-жа Марта Михайлова – старши учител по български език и литература в ОУ“Св. климент Охридски“ и г-жа Наташа Цветкова- старши учител по математика и информационни технологии.

24.01.ohridski2
На 1 ноември 2005 г. Общото събрание на ООН обявява официално с резолюция 27 януари за Международен възпоменателен ден на Холокоста. Международният възпоменателен ден на Холокоста е национален паметен ден в Германия, въведен на 03 януари 1996г. чрез прокламация на германския президент Роман Херцог и е установен на 27 януари- датата, на която през 1945г. войниците на Червената армия освобождават оживелите от концлагера Аушвиц.
Под мотото „За да построите бъдещето, нужно е да знаете миналото“, през 2017г. светът за десети път скърби за избитите коло 6 милиона евреи- срамен момент в историята на човечеството , който напомня докъде може да стигне една идеология, основана на расизъм и идеята за превъзходство на една етническа или национална общност над друга. Освен в Германия и в други държави, Международният възпоменателен ден на Холокоста се отбелязва и в Италия, Израел и Великобритания.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: