Звезди от „България търси талант“ ще са солисти на Плевенска филхармония днес (видео)

19.01.2017 7:21

12.01.lechevi

Виртуозното дуо Веселин и Владимир Лечеви ще бъдат солисти на Плевенска филхармония, съобщиха от културния институт. Звездите от шоуто „България търси талант“ ще гостуват в нашия град днес, като ще зарадват меломаните тук от 19 ч. в зала „Катя Попова“. Зад диригентския пулт ще застане Левон Манукян, а в програмата плевенчани ще чуят творби от Брамс, Щраус, Пиацола, Енио Мориконе.

Веселин и Владимир Лечеви баща и син с необикновени инструменти в ръце вече двадесет години заедно вълнуват публиката в България и чужбина със своите разнообразни изпълнения. Устните хармоники си имат своята 45 годишна история, в основата на която стои основателят на всички формации в родния си град Шумен – Веселин Лечев.
Идеята за сформиране на състава възниква спонтанно след ІV международен художествен фестивал през 1968 година. Веселин Лечев решава, че може да разшири изпълнителската си дейност като привлече още две момчета и сформира едно от първите триа свирещи на устни хармоники в България. Под ръководството на Веселин Лечев засвирват в хармония соло, ритъм и бас хармоники. За първи път се представя народна музика изпълнена с такива некласически инструменти.
През 1973 година се обновява триото и се достига до нов състав като по този начин създателят Веселин Лечев продължава да гради имиджа на устната хармоника в България. Много са изявите, много са приятелите, много са наградите. На V републикански художествен фестивал журито определя ІІ награда и сребърен медал.
В този период триото продължава да работи над репертоара си. Запознават се с композитори, които им аранжират нови мелодии. Съвместната работа с Йордан Йорданов, Димитър Симеонов ражда мелодиите “ Неаполитански танц”, “Керванът” на Елингтън,
“Тарантела” на Пиронков, “Унес” на Тончо Русев, Пролетен валс” на Дим Генков, “Августовска рисунка”, “Чарлстон” на Тончо Русев, “Кумана” Алън Бърклей, “Сбогом моя любов” на Стефан Димитров. Репертоарът е много разнообразен, свири се в почти всички жанрове. На VІ републикански художествен фестивал спечелват златен медал.
През 1985 година триото се трансформира в квартет – в състава е включен Владимир Лечев – 9 годишен ученик на ритъм хармоника.
Следват турнета в Русия, през 1987 година концерта е излъчен по руската национална телевизия, Украйна, Унгария в концертна дейност с Шуменски ансамбли.
През 1990 година квартета е трансформиран в дует баща и син Лечеви както съществува и до днес.

Бъдещата работа с композиторът и аранжорът Златан Златев изключително разширява и разнообразява репертоара. В основата са включени мелодии от българския фолклор, българска и чужда музика естрадна и класическа, популярни руски мелодии, популярни мелодии от фолклора на балканските народи, кънтри музика, класически изпълнения.
Съвместната работа с композитора Златан Златев ражда дългосвирещата грамофонна плоча “ С музика на път” където звучат аранжиментите и на Христо Ковачев, Христофор Раданов в съпровод на симфоничните оркестри на българското национално радио и радио Шумен, издадена от Балкантон.
През 2001 година Дует Лечеви участват в издаването на компактдиск “Фолклорни импресии” в който са представени произведения от различните музикални фолклорни области на България.
Запознанството с гръцкия професор и композитор ражда изпълнение на „Прост концерт” – с градски духов оркестър Шумен с диригент Михаил Биков. Концерта е изпълнен в гр. Ламия 2005г. и гр. Орестиада 2007г. /Гърция/.
През 2010г. Общински съвет Шумен удостоява Веселин и Владимир Лечеви с почетно звание – Първа степен „Носител на Златна значка”
Дуо Лечеви през 2012г. участва в популярното предаване „България търси талант 2” – заради начина на изпълнение са наречени са Царете на устната хармоника! Достигат от над 6000 участника до финалите на състезанието. Нова телевизия през 2015г. кани като ментори дуото в предаването „И аз го мога“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: