Представители на МЕТРО проведоха среща със земеделски производители от Плевенско

16.01.2017 15:03

16.01.metro1

Среща на представители на ръководството на МЕТРО със земеделски производители от Плевенско се проведе днес в Конферентната зала на хотел „Балкан“. На нея местните земеделци имаха възможност да разговарят с Георги Гърневски, ръководител проект „Плодове и зеленчуци“ в МЕТРО България, който представи стартиращия през месец май нов модел на търговия с плодове и зеленчуци чрез фокусиране върху уникален асортимент, специално разработен за клиентите. В срещата участва и управителят на МЕТРО – Плевен Иво Иванов.
Поканихме за участие основно дребни земеделски производители, специално подбрани чрез Националната служба за съвети в земеделието, за да обсъдим как можем да купуваме директно от тях плодове и зеленчуци, сподели Георги Гърневски. По думите му, водещата верига не се ограничава в асортимента, а идеята е да има възможност да бъде снабдявана с над 130 продукта от родни производители. „Срещите в национален мащаб официално стартираха през декември, но още преди това имах възможност да посетя различни населени места, за да разбера дали нашето предложение отговаря на възможностите на дребния земеделски производител. Целта ни не е да разработваме свръхамбициозцна програма, която да бъде в тежест на земеделците, а да предложим нещо, което те без усилие да могат да изпълнят“, отбеляза ръководителят проект „Плодове и зеленчуци“, не скривай, че идеята е била приета изключително радушно.

16.01.metro2
Пред земеделските производители от Плевенско Георги Гърневски разкри, че основната цел на новия модел е в директна връзка с производителите да бъде предложено на клиентите на МЕТРО това, от което имат нужда. „Повечето от клиентите ни в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, например, изпитват недостиг на качествена вкусна българска продукция. Те искат да представят различна стока и да се похвалят с типично български продукти пред своите гости чужденци, но почти никой не ги предлага“, посочи той. Гърневски подчерта, че това вече ще може да се случва и то в максимално дълъг период от време. Не на второ място по важност той открои другата цел на МЕТРО, а именно – подкрепа на българското земеделие. Производителите на качествени български плодове и зеленчуци са сами, те не получават подкрепа отникъде и шансовете им да реализират стоката си са твърде ограничени, предвид агресивните практики, които се упражняват на нашия пазар, категоричен бе Гърневски. Колкото до цената, специалистът заяви, че тя няма да се промени. „Производството на някои продукти просто излиза по-скъпо и няма как един качествен селски домат да струва колкото един „пластмасов“ такъв. Промяната ще бъде в посока при запазване на цените по-голяма част от стойността да отива обратно при производителя, тъй като в момента тя остава в посредници и прекупвачи“, обясни той.

16.01.metro3
Георги Гърневски разясни подробно и начина, по който ще се работи с производителите, които ще имат ангажимент да транспортират своята стока до магазин на МЕТРО, а от своя страна веригата ще я доставя до своите клиенти. Идеята ни е всичко това да стартира през май, когато ще има по-голям обем от продукция, но не бихме върнали и производители, които и в момента могат да ни предложат своята стока, каза още Георги Гърневски. Той изрази надежда, че благодарение на новата програма на нашия пазар ще има все повече български продукти за сметка на тези, произведени в Македония, Гърция, Албания или дори Египет и Мароко.
Георги Гърневски коментира и казуса с т.нар. криви краставици, заявявайки, че формата и вкусът на продукта нямат никаква връзка. „Една от идеите ни е да покажем кое е истинското качество, което трябва да се търси в една стока. Защото ако нарежеш една краставица в шопската салата, никога няма да разбереш дали тя е била крива или права, а ще я оцениш по вкуса й“, с усмивка отбеляза ръководителят проект „Плодове и зеленчуци“.
Производители, които се нуждаят от допълнителна информация, могат да се обръщат директно към управителя на МЕТРО – Плевен Иво Иванов на телефон 0885 602 588.

16.01.metro4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: