30-годишният плевенчанин Цоньо извади кръста от Вита край Ясен

06.01.2017 13:37

6.01.bogoqvlenie1

Студът и снегът не уплашиха днес смелчаците в Плевен, решили да участват във ваденето на кръста от водите на река Вит. Ритуалът за Богоявление се състоя при Исторически мост край село Ясен от 12,30 часа при небивал интерес. Край реката бяха и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, съветници, кметът Георг Спартански и представители на екипа му.

6.01.bogoqvlenie3

Близо 50 мъже на различна възраст тази година опитаха късмета си и се събраха на брега на реката. Сред тях бе и най-младият общински съветник на Плевен Йордан Грижов, който на Йордановден има двоен празник – рожден ден и имен ден. Ритуалното хвърляне на кръста край Вит започна с водосвет за здраве, след което се пристъпи и към самото изпълнение на обичая. Късметът да извади кръста на Богоявление тази година се усмихна на 30-годишния Цоньо Христов от Плевен. Той сподели, че участва за първа година в ритуала и посвети успеха си на 4-годишната си дъщеричка Йоана, която е именичка на Йордановден.

6.01.bogoqvlenie4

Цоньо си пожела здраве и късмет и бе категоричен, че догодина отново ще участва. 30-годишният плевенчанин бе поздравен от председателят на Общинския съвет Мартин Митев и от кмета Георг Спартански. Победителят получи и парична награда от Община Плевен.

 6.01.bogoqvlenie2
#тагове:

НАЙ-НОВИ: