Закриват детската градина в Беглеж

27.12.2016 9:24

9.06.gradina

Детската градина в село Беглеж ще бъде закрита от 1 юни 2017 година. Решението бе прието от Общинския съвет на Плевен на последното за тази година заседание с гласовете на 24 от съветниците, против гласува 1, въздържал се – 9.

Детска градина „Иглика“ в с.Беглеж функционира само с една разновъзрастова група с деца от 3-годишна възраст до бъдещи първокласници, стана ясно от думите на кмета на селото Георги Данов, който бе изслушан при обсъждане на предложението на заседанието на местния парламент. За учебната 2015-2016 година списъчният състав на децата в градината е 12, което като цяло не противоречи на изискванията на Наредба №7 на образователното министерство за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и групите на училищата, детските градини и обслужващите звена за съществуването на група. През декември обаче са напуснали 2 деца, а от оставащите 10 – 8 са в предучилищна възраст.

В същото време справката да средната месечна посещаемост на детското заведение показва, че на градина ходят само 6 деца. Персоналът на ДГ „Иглика“ е от 4 души – 2 щата педагогически и 2 щата непедагогически персонал. Поради недостиг на средства за изплащане на заплати и осигурителни вноски, през 2016-а година градината е била дофинансирана с 10 582 лв.

Предложението за закриване на детска градина в с. Беглеж е било обсъдено  с представители на синдикалните организации на работодателите и работещите в системата на образованието, които са изразили положително становище за решението, информира председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев. Той припомни, че въпроса за закриване на градината в Беглеж е стоял на дневен ред и през 2013 години, но тогава това решение е било отложено.

„След закриване на детската градина в Беглеж, към местното училище ще бъде разкрита допълнителна подготвителна група. Това ще стане с административен акт на директора на училището“, поясни Мартин Митев.

На сесията бе поставен и въпроса какво ще се случи с материалната база на детската градина. ДГ „Иглика“ се помещава в имот публична общинска собственост – масивната сграда на един етаж.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: