Спартански към хората на спорта в Плевен: Всички вие сте герои, работейки в тази ситуация

16.12.2016 16:15

16.12.spartanski

„Преди година в тази зала заявих, че има много проблеми в Плевен, но един от най-тежките е този със спортната база. Казах, че трябва да се предприемат редица мерки, за да може постепенно да започнем да излизаме от тежкото състояние. Наясно съм какво се случва със спорта и съм наясно, че всички вие сте герои, работейки в тази ситуация, в която вероятно мнозина други биха се отказали. Само че на мен вече не ми се иска да живеем във времена на епически героизъм, а да започнем като в нормалните общини и страните, на които искаме да приличаме“. Това каза кметът Георг Спартански при откриването на церемонията „Спортист на годината“ 2016.
Той припомни, че заедно с Мартин Митев, като председател на Общинския съвет и с общинските съветници и ръководството на Общината са предприети редица стъпки, първата от които беше да се изготвят критерии за разпределението на средствата за подпомагане дейността на спортните клубове. „Предложих вие, хората на спорта, да изготвите критерии как да се разпределят парите. За съжаление, не се постигна, но всяко начало е трудно и вярвам, че сега при втория опит тази година ще стане“, изрази надежда Спартански.
Кметът благодари на Общинския съвет, че почти двойно завиши сумите за подпомагане на спорта. 400 хил. лв. не са достатъчно, но са помощ за спортните клубове и се надявам, че е била полезна, каза градоначалникът. Той посочи, че за втори път бе депозиран проектът за лекоатлетическа писта, чието разрешително за строеж беше изтекло. Обектът е за над 1.5 млн. лв. и се очаква правителството да се произнесе. Ако получим целево държавно финансиране, ще реализираме този проект незабавно, ако не – ще разсъждаваме дали не можем евентуално да теглим кредит, за да финансираме тази необходимост, заяви Георг Спартански.
Кметът припомни също, че бе направен и идеен проект за цялостно преустройство на стадион „Плевен”, който е по всички изисквания на УЕФА и до министър-председателя бе отправено искане за целево финансиране. Очакваме решение и се надяваме, че ще е положително, каза той. „Второто писмо, което изпратихме с г-н Митев, е за втория етап на строежа на Многофункционалната спортна зала, където може да се играят много и различни видове спортове и да се провеждат състезания на най-високо ниво. Плевен има крещяща необходимост от изграждането на зала – надяваме се, че в унисон с декларациите на всички български правителства, че техен приоритет е Северозападният регион, и този проект ще бъде финансиран с целева държавна помощ“, сподели още пред спортните хора на Плевен Георг Спартански.
Кметът се спря и на ремонта на покрива на зала „Балканстрой”, посочвайки, че за жалост не са стигнали парите и времето да бъде направена и подовата настилка. „Исках да очертая какво сме направили, какво правим и какви намерения имаме, за да се подобрят нещата и да можете вие да се чувствате горди, че представяте не само себе си и своя спорт, но и Плевен – пред България, Европа и света. Желая ви да бъдете здрави, за да реализирате спортните си планове, а в човешки план – мечтите си, защото без мечти човек не може да успява в нещата, които прави”, каза още Спартански. Той пожела следващата година в Актовата зала да направят отчет на още една стъпка напред и нагоре в правилната посока и нека спортистите на Плевен отново да бъдат причина за по-високото самочувствие на плевенчани.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: