Професионалната гимназия по облекло и текстил „Христо Бояджиев” празнува 120-годишен юбилей

16.12.2016 16:05

На 15 декември, в зала “Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1868 г.”, се събраха представители на различни институции и директори на плевенски училища, за да отбележат празника на Професионалната гимназия по облекло и текстил „Христо Бояджиев”. Поводът бе 120 годишен юбилей. В словото си директорът на учебното заведение Багрян Йорданов подчерта, че не случайно е избрано мотото на отбелязването – „120 години не стигат…”, тъй като началото е положено през далечната 1896 г. Тогава Георги Друмев открива в Плевен крояческо училище. От 1906 г. то преминава в професионален курс, който продължава и в Първа девическа гимназия.

120_god_obleklo
От учебната 1958/1959 г. се именува Техникум по облекло „Лиляна Бърдарова“. През 1998 г. училището участва в проект „PFAFF в България“, с което обогатява материално-техническата си база с нови съвременни машини.
През 2001 г. Техникумът по облекло се обединява със СПТУ по текстил и се именува Професионална гимназия по облекло и текстил. От 2009 г. патрон на училището става Христо Бояджиев – бележит плевенски художник, един от създателите на грандиозната творба Панорама „Плевенска епопея“, най-голямата Панорама в Европа и до днес. От 2008 г. се въвежда нова специалност “Фризьорство“.

guitar
Много бяха поздравителните адреси и цветя, изпратени за 120-та годишнина. Празничният концерт зарадва присъстващите в залата със солови изпълнения на директора на гимназията Багрян Йорданов, Стефан Цонков, Христо Никос, Маноло. Гостите се насладиха на грациозните изпълнения на клуб „Дъга”, народните ритми от фолклорна формация „Чародейка” и Хип-Хоп училище „Плевен”. Учениците от ПГОТ ”Христо Бояджиев” участваха в ревю с изработени от тях облекла, а учениците от СУ ”Георги Бенковски” с демонстрации по карате и акробатика.

review
Тържественият концерт се осъществи и благодарение на дарителите – Стефан Бурджев – бивш ученик на ПГОТ, Огнян Бояджиев – син на Патрона на ПГОТ „Христо Бояджиев”, фирма Пагани Стил, фирма Бонита ООД Плевен и фирма „Плевен- Мес”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: