Закриват две училища в Плевен?

15.12.2016 13:47

school

Предложения за закриването на две училища в Плевен ще бъдат разгледани на сесията на Общинския съвет, насрочена за 22 декември от 9 часа в Конферентната зала на Общината в сграда „Гена Димитрова”.

И двете предложения са с вносител кмета Георг Спартански. Едното е за закриване на ОУ „Васил Левски” – Плевен. От предложението става ясно, че въпреки увеличението в броя на учениците през настоящата учебна година на 112, като през 2015/2016 г. те са били 92, е разформирована паралелката в 5 клас поради недостиг на ученици. Община Плевен е разрешила съществуването на три маломерни паралелки в 3, 6 и 7 клас след като са предвидени  2365 лв. допълнителни средства извън определените по единните разходни стандарти, с които се финансира ОУ „В. Левски” – Плевен. Също така в предложението, което ще бъде разгледано на сесията се посочва, че съпоставено с другите общообразователни училища ОУ „В. Левски” е получавало ежегодно дофинансиране поради недостатъчния брой ученици. Към декември 2016 г. училището е с 47 250 лв. неразплатени разходи, от които 6550 лв. за издръжка и 40 700 лв. за ФРЗ и осигуровки от работодателя.

Предложението е ОУ „Васил Левски” да бъде закрито от 1 юли догодина, а учениците да бъдат насочени към ОУ „Йордан Йовков”.

От предложението за закриване на другото училище ОУ „Н. Вапцаров” – Плевен става ясно, че през учебната 2016/2017 г. се обучават 95 ученици, а всички паралелки са маломерни. И тук се посочва, че съпоставено с другите общообразователни училища ОУ „Н. Вапцаров” е получавало ежегодно дофинансиране поради недостатъчния брой ученици. Към декември 2016 г. училището има недостиг на финансови средства в размер на 34 723 лв., от които 21 486 лв. за ФРЗ и осигуровки и 13 237 лв. за ТЕЦ и ток. Предложението и за ОУ „Н. Вапцаров” е да бъде закрито от 1 юли догодина, т.е. след края на учебната година. Учениците му ще бъдат пренасочени към близкото СУ „Стоян Заимов”.

Крайната дума обаче и по двете предложения имат общинските съветници, които ще дебатират и преценят дали двете училища трябва да бъдат закрити.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: