Плевенски криминалисти разкриха опит за двойно убийство, мъж планирал да ликвидира майка си и сестра си

12.12.2016 12:31

police

Плевенски криминалисти са успели да предотвратят опит за убийство. 58-годишен мъж е планирал да ликвидира майка си и сестра си, с които от години били в обтегнати отношения. Това стана ясно днес на пресконференция в ОД на МВР-Плевен. В срещата с медиите участваха директорът на Областната дирекция на полицията старши комисар Красимир Начев, прокурор Добринка Матеева, говорител на Прокуратурата в Плевен, наблюдаващият по делото прокурор Пламен Петков и старши комисар Петър Енчев, зам.-директор на ОДМВР-Плевен.

Подробности около случая разкри прокурор Пламен Петков.

police1

Сигнал за готвеното жестоко престъпление е постъпил в средата на октомври в ОДМВР-Плевен. Сигналът е бил за това, че Румен Кушинов, жител на село Къшин е подготвял убийството на своите майка и сестра като е търсил подходящи лица, за да изпълни планираното престъпление. Към така постъпилия сигнал се пристъпи максимално сериозно, беше образувано наказателно производство като се изгради екип, който да извърши разследването и свързаните с него следствени действия, подчерта прокурор Петков. Подходило се е сериозно към сигнала и заради събраните данни за личността на Румен Кушинов, който два пъти е бил осъждан за престъпления от общ характер, а през 2009 г. изчезва неговата бивша приятелка, която е все още в неизвестност.

По време на разследването е станало ясно, че Кушинов е бил в много лоши отношения със сестра си, тъй като е имало спор за пари след продажбата на имот в топ центъра на Плевен. Разследващите са стигнали и до извода, че 58-годишният се е отказал да търси други хора за изпълнение на мократа поръчка и е решил сам да ликвидира своите близки. При претърсване в дома му в село Къшин са открити два пистолета, незаконно притежавани. Единият е със заглушител. Извършената експертиза е показала, че с пистолетите е стреляно в последно време, т.е. вероятно Кушинов се е упражнявал.

orajie

По думите на прокурор Петков убийството на двете жени, които живеят в София от години, заради лошите отношения с Кушинов, е било въпрос на дни. Има подадени многократни жалби от майката и сестрата срещу 58-годишния. Подобни случаи са трудно доказуеми и благодарение труда на плевенските криминалисти опитът за убийство е бил предотвратен, подчерта наблюдаващият прокурор.

За случая от 2009 г. подробности разкри директорът на ОДМВР-Плевен ст.комисар Красимир Начев, който тогава е работил по досъдебното производство във връзка с изчезването на бившата приятелка на Кушинов.

Инцидентът се развива отново на територията на село Къшин като след купон между Кушинов и неговата приятелка възниква скандал. По негови данни той удря жената няколко пъти, което води до смъртта й, качва тялото й в автомобил и го изхвърля във водоем на територията на област Плевен.

orajie1

Многократно са извършвани процесуални действия за издирване на трупа, но той така и не е открит до днес. Това е и причината въпреки самопризнанията на Кушинов за убийството на жената срещу него не е повдигнато обвинение.

В момента Румен Кушинов е задържан. Спрямо него е взета постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража” от Районен съд – Плевен и е с повдигнати две обвинения – по чл. 117 от НК за приготовление за убийство и чл. 339 от НК за съхраняване на оръжие и боеприпаси без разрешение. Наложената мярка подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: