Плевен сведе глава пред подвига на своите освободители (галерия)

10.12.2016 12:30

10.12.ritual1

С тържествен ритуал на площад „Възраждане“ днес бе отбелязан 10 декември – Денят на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение. Сред официалните гости бяха кметът Георг Спартански, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, депутати, представители на делегации от побратимените с Плевен градове Ростов на Дон и Брест, Беларус. Плевенският митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от православните храмове в Плевен отслужи заупокойна молитва за загиналите за освобождението на Плевен.

10.12.ritual2
Отново е 10 декември и се събираме пред символа на Плевен – Мавзолеят, носещ името на Свети Георги Победоносец, за да споменем паметта и отдадем почит на загиналите за Освобождението на Плевен и България, каза в словото си кметът Георг Спартански. Той отбеляза, че за пореден 139-и път плевенчани и гостите на града ще обсипят паметниците на героите с цветя. Днес е ден на почит, в който ние – признателните потомци се прекланяме пред паметта на всички тези, които пожертваха живота си и не пожалиха здравето си, за да дойдат на помощ на един народ, който нямаше държава и не съществуваше на европейската карта в продължение на близо 500 години, каза Спартански.

10.12.ritual3
Градоначалникът посочи, че политиката е променливо нещо, но това не може да отмени факта, че за Освобождението на Плевен са оставили костите си над 30 000 души от Руската императорска армия. Кръвта на тези безименни герои завинаги остана в българската земя, признателният български народ построи стотици паметници в тяхна памет и ние винаги ще помним тяхното дело, изтъкна в словото си Спартански и допълни, че в този ден трябва да помислим и за предизвикателствата на днешното съвремие. „Трябва да си дадем сметка къде се намира България в тази динамична и напрегната международна обстановка и нашите политици да разберат, че в това бурно време можем да оцелеем, само ако сме единни, обединени и имаме национални цели и идеали. Защото конюнктурната политика, присъединяването към този или онзи, никога не може да бъде национална цел или идеал“, каза още Георг Спартански.

10.12.ritual4
Приветствие по повод празника отправи и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров, който посочи, че на бойните полета край Плевен са загинали 31 000 руснаци и 7 500 румънци и точно след тази битка е постигнат обрат във военните действия. Трудно е днес да си представим всички ужаси и лишения, през които са минали освободителите и като техни потомци можем само да се молим за упокой на техните души, каза Макаров. Той изрази благодарност към областния управител на Плевенска област Ралица Добрева и кмета Георг Спартански за вниманието, с което се отнасят към паметниците от войната, които, както отбеляза посланикът, са над 160.

10.12.ritual5 10.12.ritual6 10.12.ritual7 10.12.ritual8 10.12.ritual9 10.12.ritual10 10.12.ritual11

#тагове:

НАЙ-НОВИ: