Парламентьорът на плевенската победа

04.12.2016 13:19

Генерал А. П. Струков

В последния бой за Плевен първоначалният успех на турската армия е последван от отстъпление под убийствения оръдеен огън и напора на контраатакуващите руски гренадири. Турците се връщат към река Вит, където настъпва невъобразима паника – на левия бряг се струпват претърпелите поражение войници, а на десния – резервите и обозът. Мостът е задръстен от каруци и бягащи турци. Перилата не издържат и мнозина падат в реката.

Общоизвестен е фактът, че на 10 декември 1877 г., в знак на пълна и безусловна капитулация, раненият Осман паша предава сабята си на ген. Ганецки. Не толкова популярно е името на първия руски офицер парламентьор – ген. Струков, който отива в турския лагер и се среща с Осман паша.

Последният бой за Плевен,  худ. Н. Оренбургски

Последният бой за Плевен,  худ. Н. Оренбургски

За тези паметни събития и детайлите около тях черпим информация от дневника на император Александър II за пребиваването му в Дунавската армия 1877-1878 г. След развяването на белия флаг на моста и връщането на двама турски парламентьори поради недоверие, ген. Струков изпълнява молбата на ген. Ганецки и пише на френски език следната бележка, адресирана към Осман паша:

„Ваше превъзходителство, командващият на отряда ген. Ганецки ми възложи да ви предам, че той ще се съгласи да преговаря само с това лице, което ще може да ви замести, защото генералът знае, че вие сте ранен.”

Капитулацията на Осман паша, худ. Н. Овечкин. Ген. Струков вляво зад ген. Ганецки.

Капитулацията на Осман паша, худ. Н. Овечкин. Ген. Струков вляво зад ген. Ганецки

Бележката е предадена на пратеника и на ген. Струков е заповядано да върви заедно с него към моста, където да чака отговор. Не след дълго приближават трима конници, начело с русокос офицер, който козирува и се представя на френски език като Тевфик паша, офицер от щаба на армията. В разговора с ген. Струков се установява, че той не е упълномощен да представлява командира. Тевфик паша заявява, че Осман паша моли генерал Ганецки да дойде лично в шосейната караулка за преговори. Генерал Струков изпраща ординареца си да предаде тази покана на Ганецки, а Тевфик паша забързва обратно при маршала.

Малко преди това на руските части е дадена команда да спрат стрелбата. Турците също не стрелят, но и двете страни са крайно напрегнати. Генерал Ганецки отива при моста, сочи с ръка караулката и нарежда на Струков: „Вървете!”.

През настръхналите редици на озлобената от глад, студ и понесеното поражение войнишка маса, която е все още в пълно бойно снаряжение, ген. Струков си пробива път внимателно, под сериозна заплаха за собствения си живот.

Именно генерал Струков осъществява първия контакт с Осман паша, служейки си с френски език за разговор с приближените му. Видимо в безпомощно състояние и обгрижван от личния си лекар Хасиб бей, Осман паша с усилие се надига и поздравява руския парламентьор. Жестовете им показват взаимно уважение един към друг. Струков поздравява за блестящите атаки и предава предложението на ген. Ганецки за пълна и безусловна капитулация на цялата турска армия. Пашата напълно се подчинява на волята на командващия руските войски в шести блокаден участък и с бавен и равен тон добавя:

„Не всички дни са еднакви, минава ден след ден, но няма два еднакви: единият е щастлив, другият не е щастлив…”

Не след дълго пристига и ген. Ганецки, поздравяват се взаимно и сабята е предадена – победата над турската армия е безусловна. Осман паша, заедно с лекаря си Хасиб бей, под охраната на ген. Струков, тръгва обратно за Плевен.

Предстои му среща с Главнокомандващия на руската армия – Великия княз Николай Николаевич.

В рапорта на ген. Ганецки за пленяването на Осман паша се казва: „Не мога да не засвидетелствам за ползата принесена от генерал-майор Струков от свитата на Негово Величество, който през цялото време на боя беше при мен. Този генерал наблюдаваше хода на битката, постоянно ми докладваше за всичко забелязано и дори предаваше заповедите на войската.”

Преди този исторически момент, военната кариера на ген. Струков преминава през не по-малко значими събития. Още в началото на Руско-турската война 1877-1878 г. той се проявява при потопяването на турски броненосец и устройването на минните заграждения, за което е награден със златна сабя с надпис „За храброст”. Много скоро след това, по заповед на Кавалерийската дума, за проявено мъжество, храброст и способности да организира, показани при преминаването на Дунав, е произведен в чин генерал-майор и е назначен в армейската кавалерия. За отличие в третия щурм за Плевен получава орден „Св. Владимир” III степен с мечове.

След Плевенската епопея, бойният път на ген. Струков продължава. Той участва в зимното преминаване на Балкана като командир на Лейбгвардейски улански полк, в сраженията при Търново Сеймен (днес Симеоновград), Харманли, Мустафа паша (днес Свиленград). Благодарение на енергията и решимостта на ген. Струков, Одрин е спасен от разграбване. Той лично води разузнавателен отряд и внушава страх у бродещите из града банди от башибозуци.

След войната ген. Струков расте във военната кариера – генерал-лейтенант, генерал от кавалерията и генерал-адютант. Награден е с най-висшия руски орден „Свети Александър Невски”.

Умира през 1911 г. на 71 години.

Галин Димитров, Военноисторически музеи Плевен

Генерал Струков на бал - 1903 г.

Ген. Струков пред българска колиба в с. Горна Студена - 1877 г.

Ген. Струков пред българска колиба в с. Горна Студена – 1877 г.

 

 

Турски парламентьор на моста на р. Вит

Турски парламентьор на моста на р. Вит

#тагове:

НАЙ-НОВИ: