Употребата на амфетамини у нас бележи ръст, увеличават се и тежките случаи на натровени с „чай за пушене“

03.12.2016 12:05

3.12.toxic

Токсикологията е една бързо развиваща се наука, тъй като непрекъснато се увеличават токсичните вещества в околната среда, а тази дисхармония се отразява отрицателно на хората. Това сподели доц. д-р Евгения Бързашка – началник на Клиниката по токсикология към Университетската многопрофилна болница “Д-р Георги Странски” в Плевен преди началото на четвъртата Национална конференция по токсикология, започнала днес в нашия град. Лектори на събитието са водещи специалисти от страната. В рамките й ще бъдат разгледани и обсъдени различни медицински тежки случи и прецеденти, ще бъдат прочетени лекции на различни важни теми и нови тенденции и разработки в областта на токсикологията.
По думите на д-р Пламен Попов – директор на Националния център по наркомании, проблемите пред токсиколозите, както в България, така и в цяла Европа, са много, като един от най-сериозните е увеличението на тежките интоксикации. Той посочи, че се наблюдават изключително сериозни случаи след употреба на новите психоактивни вещества, като за жалост има и такъв с летален край. Д-р Попов сподели, че е факт завръщането на екстазито, само че под нова по-мощна и интоксикираща форма, а другата актуална тенденция е употребата на новите психоактивни вещества, използващи се в различни смеси с растителни продукти (т.нар. чай за пушене). Те трудно се проследяват и идентифицират, децата мислят, че вземат нещо, просто за да го опитат, а то всъщност се оказва тежко интоксикиращ агент, каза специалистът. Директорът на Националния център по наркомании разкри стряскащи данни за възрастта на пострадалите от употребата на подобни субстанции, като сподели, че те най-често са между 14-18 години. Възрастта пада по ред причини, включително и поради факта, че наркотиците могат да се намерят много лесно, посочи д-р Попов.
От своя страна, доц. д-р Васил Атанасов – началник на Токсикохимична лаборатория към Клиниката по спешна токсикология, КМБСТ, МБАЛ – ВМА обобщи, че през изминалата година ръст бележи употребата на амфетамини. „За първи път имаме и увеличение на броя на пациентите, постъпили по спешност след употреба на марихуана в резултат на остра интоксикация. Това може да се обясни с факта, че марихуаната в днешно време не е тази, която беше преди години“, посочи той. Доц. Атанасов цитира данни на Агенция „Митници“ и Специализирания институт на МВР, според които марихуаната, която се разпространява в момента, е с изключително високо съдържание на активното вещество тетрахидроканабинол. За сравнение той посочи, че ако преди съдържанието на THC в марихуаната е било до 2%, в момента разпространяваната марихуана у нас е със съдържание на тетрахидроканабинол, стигащо дори до 27%. Това са специално селектирани сортове, за които има подозрения, че дори са генномодифицирани. Човешкият организъм не може да реагира еднозначно на толкова голямо количество на активното вещество и не всеки мозък може да издържи на подобно напрежение, допълни младият специалистът. Доц. Атанасов посочи също, че много често наркотиците се приготвят в гаражни условия, като те не са пречистени и съдържат куп токсични вещества, които сами по себе си могат да причинят сериозни натравяния.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: