Напомняме: До края на месеца можете да смените личния си лекар!

01.12.2016 10:30

19.10.lekar_

До края на месец декември всички здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар и да се  регистрират при нов. Такава пререгистрация се извършва два пъти годишно – през юни и декември.

Има два варианта за избор на нов общопрактикуващ лекар – на хартия и онлайн.

При първия вариант трябва да закупите регистрационна форма за постоянен избор. С попълнения формуляр той трябва да отиде при предпочетения нов общопрактикуващ лекар, като представите и здравноосигурителната си книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако все още нямате здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ.

За пререгистрацията не е нужно гражданинът сам да се отписва от листата на досегашния си личен лекар. Това, както и включването в пациентската листа на новоизбрания лекар, се извършва по служебен път от районната здравноосигурителна каса.

От юни 2016 г. здравната каса предлага услугата за избор на общопрактикуващ лекар и по електронен път. Онлайн изборът (първоначален, временен или постоянен) може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител или настойник, когато е малолетен или непълнолетен.

За да се добие достъп до електронното досие на сайта на НЗОК обаче първо трябва да бъде издаден уникален код за достъп и потребителят да има електронен подпис. След това с него ще са достъпни и всички останали електронни услуги на касата. Кодът се заявява с формуляр и се получава в регионланите звена на касата в цялата страна.
Вътре в досието има меню „Избор на личен лекар“, откъдето може да се осъществи смяната чрез регистрационната форма за избор.

Регистрационната форма за избор, подавана по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис

#тагове:

НАЙ-НОВИ: