Виртуозът Георги Василев: Фестивалът на китарата в Плевен носи уникален дух

30.11.2016 10:32

30.11.vasilev„Безкрайно съм поласкан от поканата да бъда гост на Международния фестивал на китарата – Плевен 2016 за втори път. Когато съм тук, имам чувството за едно духовно семейство“. Това сподели пред медиите в навечерието на фестивала китаристът Георги Василев – преподавател в Музикалната академия в Лозана, Швейцария. Той отбеляза, че по време на форума се получава една невероятна алхимия между преподаватели и ученици. Само като видите светлината в очите на децата след концерт или начина, по който те гледат преподавателите, ще разберете, че това е неописуемо, категоричен бе китаристът със световна кариера.
По думите му, това е своеобразен генетичен цивилизационен код, който отива в сърцата и душите на младите. „Именно това е най-ценното и искам да поздравя „моторът“ на този фестивал Николай Михайлов и целия му екип за огромната любов, с която организират тази проява. Давам си сметка какви огромни усилия, компромиси, време и енергия изисква това, но въпреки всичко, гледайки отстрани, оставам с усещането, че се получава с голяма лекота“, посочи Георги Василев. Китаристът не скри, че не само той, но и останалите гости и участници, се чувстват тук, все едно са у дома си. Фестивалът е нещо уникално за България, категоричен бе музикантът, допълвайки, че на малко места може да се види подобна толерантност, сплотеност и единомислие.

Считан от медиите за китарист с уникален талант, музикален подход и артистично майсторство, Георги Василев е роден във Варна и е възпитаник на Любен Хараламбиев. След дипломирането си в Националното училище по изкуствата «Добри Христов», продължава образованието си в Киевската Консерватория с Николай Михайленко. През 1992 завършва с най- високо отличие три годишна специализация за солист-концертант с Мария-Ливия Сао Маркос в Женевската Консерватория. Успоредно с това, като допълнение към музикалното си образование, учи дирижиране с реномирания хоров диригент Мишел Корбо, композиция и оркестрация с Жан Балисa и завършва музикология през 1996. По-късно специализира в Кралската Академия в Копенхаген и се дипломира като концертиращ солист в класа на Инголф Олсен през 2001.
Победител на пет престижни международни конкурсa, сред които CIEM в Женева, Георги Василев е канен за сътрудничество с импресарските компании IMG Artists, The Springboard Concert Trust, LACCS във Великобритания, Georg Horthagel’s Konzertdirektion в Германия и др., и свири с Оркестъра на Романска Швейцария, Камерния Оркестър на Ермитажа, Камерния Оркестър на Лозана, Софийска Филхармония, Кралския Датски Оркестър, Австралийски Камерен Оркестър и др.
Освен соловата си дейност, Георги Василев е често търсен партньор за сътрудничество с други артисти и свири на престижни музикални форуми със световно признати изпълнители като Мишел Тирабоско, Джеймс Краб, Ричард Тонети, Уте Лемпер, Ирина-Калина Гудева, Андре Дюкре, Бриджит Фурние, Стефан Шапюй, Елмира Дърварова и др.
От 2001 Георги Василев води класа по китара за след дипломна клалификация и майсторска степен на Музикалната Академия в Лозана – департамент на Сион, Швейцария.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: