Осъдиха трима шофьори, причинили катастрофи със загинали в Плевенско

28.11.2016 16:25

15.09.katastrofa

Три присъди срещу шофьори, причинили катастрофи със загинали, са били осъдени от Окръжен съд – Плевен през миналата седмица.

С присъда от 22 ноември състав на Плевенски окръжен съд е признал за виновен М.К. за това, че на 5 август миналата година в Плевен в района на кръстовище при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Н. Ц., като деецът, след деянието е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия.

Съдът е наложил наказание лишаване от свобода в размер на 2 години, изтърпяването на което отлага с 3-годишен изпитателен срок, информират от Пресцентъра на ОС – Плевен. На основание чл.58а ал.1 от НК съдът е намалил така определеното  наказание с една трета и осъжда подсъдимият М.К. на 1 година и 4 месеца, изтърпяването на което отлага с 3-годишен изпитателен срок.

М.К. няма право шофира за срок от година и половина.

С присъда от 25.11.2016 г. състав на Окръжен съд – Плевен М. М. е признат за виновен, че на 17 февруари т.г. в плевенско село при управление товарен автомобил е нарушил правила за движение от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на А. А. , като след деянието деецът е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалия.

Шофьорът е осъден на 3 години лишаване от свобода като е оправдан по обвинението, че след катастрофата е избягал от мястото на инцидента.

Наказанието му е отложено с 5-годишен изпитателен срок. М.М. е лишен от право да управлява автомобил за срок от 4 години.

С най-тежка присъда е Д.Д., признат за виновен от състав на Окръжен съд – Плевен, че на 25 август 2014 г. в плевенско село при управление джип нарушил правилата за движение по пътищата като се движил в населено място със скорост 83.55 км./ч. при разрешена скорост от 50 км./ч. и по непредпазливост причинил смъртта на П. Л. и комбинирана средна телесна повреда на К.И. Деецът е управлявал моторното превозно средство без да има необходимата правоспособност на основание чл.157, ал.4 от ЗДвП /при отнемане на всички контролни точки и СУМПС на 09.05.2013 г./, се посочва в прессъобщение на Съда в Плевен. Д.Д. е осъден на лишаване от свобода за 3 години при първоначален строг режим на изтърпяване, което да се търпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Той няма право да управлява автомобил за срок от 3 години.  Д.Д, е оправдан по повдигнатото му обвинение по чл.343, ал.3, б.„а“, пред.1 от НК.    чл.343, ал.3, б.„а“, пред.1 от НК.

И тримата осъдени шофьори ще трябва да заплатят деловодните разноски. Присъдите могат да се обжалват пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: