Мартин Митев, председател на ОбС-Плевен: Съветници идват неподготвени за сесии, не си отварят материалите!

28.11.2016 11:42

M.Mitev

Промените в Наредба № 3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на Община Плевен и предложените две нови наредби – за финансово подпомагане на спортните клубове на територията на Община Плевен и за изграждане на елементите на техническата инфраструктура на територията й, се оказаха препъникамък за много от съветниците в Общински съвет – Плевен на ноемврийската сесия. Дебатите и по трите нормативни документа бяха прекратени по предложения от залата и отложени на практика без да бъдат дообсъдени за декември.

„Явно някои колеги не могат да издържат 6 часа да работят, а други дори не си бяха отворили материалите“, така накратко коментира пред журналисти случилото се на заседанието на 24 ноември на Общинския съвет председателят Мартин Митев. И допълни: „Мързи ги, става въпрос за незаинтересованост и неглижиране дейността на Общинския съвет. Не си знаят и Правилника за работа.“

И по трите предложения, касаещи цитираните по-горе наредби, дебатите в залата започнаха глава по глава поради обема на материалите. „Още в началото на заседанието и аз, и кметът, обяснихме на колегите общински съветници, че никой не ни пришпорва на всяка цена да приключим с тези наредби и промените да бъдат приети на тази сесия. Целта беше да се получи продуктивен и конструктивен дебат по предложените изменения и допълнения. Всички разумни предложения за корекции да бъдат записани, след това общинска администрация да нанесе съответните изменения, възникнали в процес на дебата, и на следващата сесия отново да разгледаме тези три наредби в почти завършен вид. Започнахме с Наредба №3, но явно част от колегите не могат да издържат 6 часа да работят веднъж в месеца като общински съветници за това, за което са избрани“, коментира Мартин Митев. И продължи: „Смея откровено да кажа, че голяма част от съветниците дори не си бяха отворили материалите, но това е проблем по-скоро на избирателите, които са ги изпратили там. В следствие на всичко това от залата се получи едно антиконструктивно предложение за прекратяване на дебата и наредбата да бъде отложена без да сме чули каквито и да е аргументи за това. Просто ей така. Коментарите за случилото се оставам на вас!“.

Относно събитията от ноемврийската сесия, при дебата и по трите посочени наредби, Мартин Митев допълни, че в случая големият проблем е един – демонстрацията на незаинтересованост и неглижиране дейността като цяло на Общинския съвет от страна на много от съветниците. „Това тяхно поведение на мен ми говори едно единствено нещо – мързел“, заключи председателят на местния парламент.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: