Василена Серафимова и диджей Клое с видеоклип от участието им в тв музикален сериал

27.11.2016 9:25

vasilena

На 22 ноември бе пуснат видеоклип на талантливата плевенчанка Василена Серафимова с диджей Клое от участието им в телевизионния музикален сериал „Вариации” на компанията Sourdoreille (организатор на събитието). Изпълнението на произведението „Music for 18 Musicians” от Стив Райх от необичайното дуо предизвиква интереса и позитивните отзиви на специалисти.

Двете музикантки елегантно и автентично пресъздават 25-минутния пърформанс върху теми от произведението на американския композитор – един от първите автори на музика в стила на минимализма. Клое, вярна на своя стил на изследователка на електронните звуци, се концентрира върху преобразяването на звуковата материя. Тя структурира пърформанса с финес и без да натоварва композицията с бас бийт.

vasilena 2

Василена, една от големите представители на маримбата, се посвещава на ритъма. Когато Клое й пуска предварително записани от тях бленди, тя наслагва нови гласове и допринася за по-добрия баланс на цялостното звучене, придържайки се към минимализма на Стив Райх. Дамското дуо използва също фейзинга, характерен за неговия композиторски стил. Резултатът е една хипнотична приказка, конституирана от ритмически пулсации, модалност и трансформация на звука.

Ако сте любопитни да чуете и видите този проект, втората серия на музикален сериал „Вариации”, може да посетите този линк:

http://culturebox.francetvinfo.fr/variations/chloe-et-vassilena-serafimova-dans-la-collection-variations-248567

Отзиви за клип на Василена и Клое от Фейсбук:

„Васи, още имаш дарба да ме изненадваш…”

„Превъзходна интерпретация! Стив Райх е цитадела, а вие Василена Серафимова се превърнахте в замък в небето. Благодаря!”

„Василена Серафимова и Клое интерпретират Стив Райх. Едно бижу…”

Снощи дуото Василена Серафимова & Тома Енко изнесе концерт в операта на Дижон, а през декември на известната плевенчанка й предстоят още концерти с пианиста Жонатан Фурнел, кларинетиста Реми Делангл, квартет „Хермес” и Paris Percussion Group – ансамбъл от дванадесет перкусионисти, който бе създаден през 2013 от Жан-Батист Льоклер и Василена Серафимова.

Василена успява да съчетае активната концертна дейност с педагогическа си работа. Тя преподава в консерваторията „Морис Равел” в Париж, Академията Eurocuivres, води майсторски класове в музикални фестивали и различни градове по света.

vasilena 1

Василена Серафимова – завършила НУИ „Панайот Пипков” в Плевен (2004) и продължила образованието и професионалното си развитие във Франция, е първият български перкусионист, на когото е присъдена втора награда на 56 международен музикален конкурс ARD в Мюнхен (2007) и първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт (2008) – Германия, през 2014 прави дебют в Карнеги хол в Ню Йорк, а година по-късно заедно с Тома Енко (пиано) става първият изпълнител на маримба в историята на церемонията по връчването на френските награди Victoires de la Musique.

През 2016 дуото Тома Енко & Василена Серафимова записва първия си компактдиск Funambules за звукозаписната компания „Дойче грамофон”, известна с изключителните си стандарти за постигане на висока прецизност на аудио записите и с изискания си вкус, която до голяма степен формира и интереса на любителите на класическа музика към едни или други изпълнители и композитори. (Funambules е официално представен на 3 май в театър Bouffes du Nord в Париж.) Последвалите многобройни концерти на двамата музиканти, продължиха и през месец ноември в няколко градове на Франция, замъка „Елмау” в Бавария – Германия, и унгарската столица Будапеща. Освен това през ноември Василена има солов рецитал в Санкт Петербург, където бе член на журито на международен конкурс за ударни инструменти „Drumtime”.

На 18 ноември заедно с младия френски пианист Жонатан Фурнел изпълниха за трети път соната от френския композитор Pierre-Alain Braye-Weppe, композирана и посветена на Василена, подарък за нейния 30-ти рожден ден.

Снимки: Hana Ofangel

#тагове:

НАЙ-НОВИ: