Безработицата и пътната инфраструктура остават сред най-наболелите проблеми в Червен бряг

16.11.2016 11:17

16.11.cherven

Безработицата и пътната инфраструктура остават сред най-наболелите проблеми в община Червен бряг. Това каза днес в пресклуба на БТА в Плевен кметът на Община Червен бряг инж. Данаил Вълов. Пред медиите той направи отчет на свършеното от ръководената от него администрация в първата година от мандата. Заедно с него бяха още зам.-кметовете Светослав Георгиев и Вергиния Василева, както и пиарът на Общината Христо Гешов.
По думите на инж. Вълов, безработицата в общината трайно се задържа около 23%, въпреки възможността пред хората да си намерят сезонна работа през лятото. В тази връзка той сподели, че усилията на неговия екип са били Общината да реализира проекти, свързани с решаването на този проблем. Можем да се похвалим с това, което направихме по отношение на младежката безработица, а именно – приключихме проект, обхващащ млади момчета и момичета до 29 години, на които подсигурихме подходяща работа, а в момента тече проект за други 100 младежи на същата възраст, но без образование и необхванати от програмите на Бюрото по труда, каза кметът на Червен бряг. Той отбеляза, че паралелно с това вървят и проекти, касаещи хора в неравностойно положение и възрастни, нуждаещи се от персонална социална подкрепа. Надяваме се да бъдем одобрени и за втори социален проект, който да обхване още 50 възрастни хора, сподели още той и допълни, че в момента е в ход и проектът „топъл обяд“, в който са включени 604 жители на общината.
Инж. Данаил Вълов посочи, че по ОП „Региони в растеж“ Община Червен бряг е получила одобрение на 100% за всички свои проекти и вече има подписани договори с МРРБ на стойност 8 200 000 лв. През следващата година тези средства ще бъдат усвоени за саниране и енергийна ефективност, както на обществени сгради – Читалището, сградата на Пожарната и тази за социална дейност, така и за жилищни блокове и многофамилни къщи. Смятаме, че това е добро начало, тъй като средствата за община като нашата са значителни и се надявам те да бъдат усвоени през идната година, каза кметът. Той подчерта, че въпреки забавянето на старта на програмата за селските региони, Общината е успяла да входира два проекта – на стойност съответно над 5 000 000 лв. и 2 000 000 лв., касаещи ремонта на четвъртокласната пътна мрежа и един от обходните пътища на Червен бряг, както и улиците в града. За съжаление, по независещи от нас причини не успяхме да входираме третия проект – за рехабилитация на питейната ВиК-инсталация в три села от общината, но се надяваме, че през 2017-а ще можем да започнем работа по него, каза градоначалникът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: