Децата от ДГ „Юнско въстание“ – Плевен тръгнаха по пътя на хляба и млякото

03.11.2016 8:00

3.11.junsko1

Вчера децата от ІІІ и ІV подготвителни групи „Мечо Пух“ и „Пинокио“ с учителки Красимира Йорданова – Бисерка Цанова и Юра Цветанова – Красимира Михайлова бяха на Екскурзия в гр.Славяново и с.Обнова с цел наблюдение и формиране на представи за:1. Пътя на млякото и хляба – от пасището до бутилката, от нивата до човека. 2.Технологията на производство на мляко и млечни продукти и на хляб и хлебни продукти. 3.За млекопреработвателно предприятие и мелница и за труда на хората в тях. 4.Предприемачество и бизнес. 5. Обогатяване на лексикалния запас – млекоферма, агрегат, животновъд, мандра, суроватка, мелница, силоз, поточна линия и др.

3.11.junsko2
Първата спирка бе фермата в гр. Славяново , където децата се запознаха как се отглеждат животните, които ни дават млякото. Ветеринарният лекар на фермата разказа за начина им на живот, отглеждането и полаганите грижи за тях. Показани им бяха етапите, през които преминава млякото от пасището до млекопреработвателното предприятие, което посетиха по-късно. Разбраха, че пътя на млякото и млечните продукти не започва от магазина и свършва у дома, а е много дълъг и сложен процес.
С любезното съдействие на Г-жа Милица Лазарова малките ни възпитаници продължиха своето пътешествие в цеха за млекопреработка, където наблюдаваха етапите на производство на различни видове млечни продукти:кисело, плодово мляко, сирене, кашкавал. С голям интерес разгледаха съоръженията, запознаха се и наблюдаваха труда на хората в отделните цехове. Демонстрирано им беше опаковане на плодово мляко и сирене и видяха как отлежава кашкавалът и как се кваси млякото.

3.11.junsko3
По-късно децата се отправиха към с.Обнова, където посетиха мелница „Мел Индустриал“. И тук с любезното съдействие на собствениците малчуганите разгледаха съоръженията, в които се съхранява пшеницата и процеса на смилането и до брашно. Голям интерес предизвикаха комбайна и транспортната техника необходима за обработване на земята, засяване и прибиране на пшеница, царевица и слънчоглед.
Екскурзията създаде впечатления, положителни емоции и нови знания у децата и те обещаха, че пак ще се върнат.
Екипът на Детската градина благодари за съдействието и отзивчивостта на Г-жа Милица Лазарова – собственик на ЕТ „Милица Лазарова“ – гр. Славяново и Теодора и Борислав Борисови – собственици на Мелница „Мел Индустриал“ – гр. Плевен в с.Обнова.

3.11.junsko4 3.11.junsko5 3.11.junsko6 3.11.junsko7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: