БСП – Плевен: Трябва да се увеличат парите за профилактика на здравето и доболничната помощ

02.11.2016 13:04

bsp

Трябва да се увеличат парите за профилактика и промоция на здравето, както и за доболничната помощ. Това заяви днес на пресконференция Свилен Атанасов, председател на Общинския съвет на БСП в Плевен. Участие в брифинга, посветен на демографската криза и проблемите в здравеопазването, взеха също така д-р Никодим Нинов и Ева Маринова, зам.председатели на организацията на социалистите в Плевен.

Атанасов бе категоричен, че депутатите от БСП няма да подкрепят държавния бюджет в този му вариант, но ще настояват да се увеличи многократно предвидената сума за профилактика на здравето на населението и за доболничната помощ. „Призоваваме плевенските граждани, когато имат сигнали, свързани със здравеопазването, социалната политика, образованието да се обръщат към ОбС на БСП. Наша грижа е тази информация ние да я придвижим към депутатите от парламентарната ни група в Народното събрание и да се търсят начини тези проблеми да бъдат разрешени”, добави Свилен Атанасов.

От БСП изнесоха и конкретни данни, свързани с демографската ситуацията у нас, в Плевен и тази в Европа /по информация от НСИ и ЕВРОСТАТ/. Тези данни реално са в резултат на политиката на здравеопазване, водена в последните години. Ето какво говорят цифрите:

В Европа показателят за продължителност на живота е 83,2 г., в България – 74,7 г., а в Плевен – 74,07 г. Коефициентът на естествен прираст на 1000 души от населението в Европа е 0,2%, в България е отрицателен: -5,2%, а в Плевен -10%. Коефициентът на детска смъртност на 1000 живородени деца в Европа е 4,3%, в България 7,6%, а в Плевен – 8,5%. Коефициентът на смъртност на 1000 души от населението в Европа е 9,9%, в България 15,6%, а в Плевен – 18,7%.

„На базата на тези стряскащи данни в БСП не говорим вече за демографска криза, а за демографска катастрофа”, подчерта Ева Маринова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: