Началникът на РУО – Плевен благодари на училища и детски градини, участвали в Седмицата на четенето

19.10.2016 15:15

23.04.kniga

За инициативите по време на Националната седмица на четенето, проведена в дните от 10 до 14 октомври, до всички училища и детски градини е изпратен благодарствен адрес от името на началника на РУО – Плевен, Албена Тотева. В сайта на РУО – Плевен до 24 октомври ще бъдат публикувани поредица от презентации, като добри практики и идеи за бъдещи съвместни инициативи на Управлението с образователните и културно-просветните институции в Плевенска област, свързани с четенето и грамотността.

От РУО-Плевен подчертават, че в рамките на националната инициатива във всички образователните институции на територията на Плевенска област четенето на книги се превърна в кампания, в която се включиха малки и големи деца и ученици, техните родители, баби и дядовци, кметове на населени места, общественици и граждани, писатели и творци на словото, граждани от най-малкото село до най-големия град.

Четенето на книги се превърна в маратон на четенето. Драматизации, театрални постановки, рисуване, срещи с любими приказни герои, карнавали, изложби на детски рисунки, оформяне на „Нашата библиотека“ с библиотечни кътове в детските градини и обогатяване на библиотеките в училищата с нова литература, викторини, „Език свещен на моите деди“ – състезания по български език, конкурси за най-бързо и най-изразително четене, дебати и дискусии за българския език, размяна и подаряване на книги, изработване на детски книжки, постери и табла, беседи, информационни срещи и анкети с родителите, творчески работилници за писане и педагогически ателиета за споделяне на опит. През цялата седмица на четенето инициативност и творчеството завладя децата, учениците и техните учители, както и представители на институционални, граждански и всички местни общности.

Отворени бяха вратите на читалищата, библиотеките, училищата и детските градини, като всички заедно – деца, ученици, образователни,  читалищни и културни дейци прочетоха или разказаха своята любима приказка, разказ, стихотворение, книга, споделяха опит и добри практики в насърчаване на четенето.

На всички участници в Националната седмица на четенето изказваме своята искрена  благодарност за това, че превърнаха четенето на книги в своя кауза, за това, че съпреживяха с децата и учениците незабравими моменти на удоволствие и радост от взаимното и обогатяващо общуване, за това, че намериха в четенето пътя към знанието и грамотността, че почерпиха сила от мъдростта на написаните Думи и от Словото, казват от РУО – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: