Деца от село Ракита стават по тъмно, за да отидат на училище в Червен бряг

17.10.2016 10:07

15.12.bus

Деца от село Ракита стават по първи петли, за да отидат на училище в Червен бряг. След това те чакат час и половина за началото на занятията. Репортаж за създалата се ситуация в червенобрежкото село бе излъчен в предаването „Тази сутрин” по бТВ днес.

Всяка сутрин ставаме в 5:30, това е от първия учебен ден, продължава досега и няма никакви изгледи да се сменят часовете. Сутрин е много студено, кой го измисли това нещо, не знам. Да станат те, управниците, да видим как ще издържат толкова време, това е страшно безумие”, възмущава Иваничка Огнянова, майка на петокласничка.

Подобна е ситуацията и за други деца от селото. Автобусът пристига в 6:20.

„След това има друг курс, в който трябва да се вместим до началото на учебните занятия, това са възможностите”, коментира Оля Нетова, придружаващ педагог.

В 6:45 децата вече са в училището, до началото на занятията остава цял час и 15 минути. По думите на родители ранното ставане, недоспиване, стреса, се отразяват негативно на децата.

От училището казват, че автобусите, с които разполагат, сутрин са извънредно натоварени, за курса до Ракита дори се наема рейс на друго училище.

„До миналата година имаше възможност  първо да бъдат извозвани учениците, които започват в 7:30, но тази учебна година с новия закон всички училища на територията на общината започват в 8 ч. и оттук започва проблемът с извозването на учениците, тъй като все пак някои трябва да дойдат по-рано”, обяснява Вергиния Василева, заместник-кмет по хуманитарни дейности в Община Червен бряг.

От Общината обясняват още, че автобусът до града за учениците от Ракита всъщност е компромисен вариант. По правило те би трябвало да учат в най-близкото средищно училище и всяко друго предпочитание да е за сметка на родителите.

По закон родителите трябва да запишат децата в това училище в съседното село Радомирци, но те отказват с мотива, че образованието в града е по-добро. Обмисля се вариант втория срок на принципа на ротацията учениците от Ракита да се извозват по-късно за сметка на деца от други населени места.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: