Джентълменското споразумение за предизборна агитация в Плевен е факт

12.10.2016 11:21

sporazumenie3

Днес малко след 10 часа в Заседателна зала на Община Плевен представители на политически партии и коалиции, които участват в кандидатпрезидентската надпревара, подписаха  споразумение помежду си относно разпространението на агитационни материали. Поканата бе отправена от кмета Георг Спартански.

Джентълменското, както го определи кметът, споразумение няма задължителен характер, а е доброволно заявена отговорност от страна на участниците в предизборната надпревара да спазват разпоредбите на Изборния кодекс и воля да опазват общинската собственост и чистотата в Община Плевен.

sporazumenie_kmet

„Още стоят агитационните материали на участниците в изборите отпреди 11 месеца, като не изключвам  себе си от тези, които не са почистили предизборните си плакати. Винаги съм бил на мнението, че е по-лесно да не цапаш, отколкото да чистиш, затова кой ако не Вие трябва да зададете този тон да пазим града чист, а гражданите да се позовават на Вашия пример и да опазват публичните пространства”, каза в обръщението си към представителите на различните политически сили Спартански. „Извънзаконовите империтиви – мъжката дума, джентълменската дума има много по-голямо значение от писаното право. Едно време със стискане на ръката нашите прадеди са сключвали договори и са доставяли стока чак до Цариград. Мисля, че можем да се върнем към джентълменската дума и мъжки даденото обещание. Така ще покажем, че може и по друг начин, с което Вие ще спестите средства на своите партии и коалиции, грозните сцени по надлепване на плакати, физически конфликти, градът ще е чист, гражданите ще са доволни, а и Вие ще покажете един нов модел на поведение, което да стане устойчиво напред в годините.”, каза още кметът.

Своите подписи под споразумението сложиха представители на ГЕРБ, партии от Реформаторския блок, БДЦ, АБВ, БСП, Патриотичен фронт и ДПС.

sporazumenie

„Ще положим максимални усилия да спазим това споразумение и да запазим нашия град чист”, каза общинският лидер на ПП ГЕРБ Любка Костова преди да положи своя подпис днес.

sporazumenie1

„Дано и занапред джентълменското в политиката надделява”, коментира Пепо Петков от РБ.

sporazumenie2

Цветан Антов от АБВ подчерта, че споразумението ще е и едно изпитание за политическите партии и коалиции, а в края на кампанията ще се види кой е спазил поетото обещание. Той предложи за новите разглобяеми табла, предназначени за разлепване на предизборни материали, да бъде теглен жребий, за да се определят местата, на които всеки участник в предстоящия вот ще може да лепи своите плакати.

Николай Маринов от Патриотичния фронт също приветства споразумението, предложено от кмета и заяви, че това е една последователност във водената от него политика. Той подчерта, че за съжаление в града има все още не малко места със стари плакати, които трябва да бъдат премахнати.

Плакатната война е демоде. Нека запазим Плевен чист, такъв какъвто искат да го видят нашите съграждани”, каза и общинският лидер на БСП Свилен Атанасов.

sporazumenie4

Ето какво гласи споразумението:

С П О Р А З У М Е Н И Е

МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ В ОБЩИНА ПЛЕВЕН ОТНОСНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА АГИТАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Долуподписаните представители на политически партии и коалиции, участващи в произвеждането на избори за президент и вицепрезидент на Република България на 6 ноември 2016 г., в съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс и водени от грижата за опазване на общинската собственост и чистотата в Община Плевен
СЕ СПОРАЗУМЯВАМЕ ЗА СЛЕДНОТО:
1. Агитационните си материали ще поставяме само на определените в заповед на Кмета на Община Плевен места, а на сгради, огради и витрини – с разрешение на собственика или управителя на имота.
2. Няма да използваме агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.
3. Няма да унищожаваме и заличаваме агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред, до края на изборния ден.
4. Задължаваме се да не поставяме агитационни материали в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването.
5. Задължаваме се в 7 – дневен срок след приключване на изборите да премахнем поставените от нас агитационни материали.

Освен 37-те афиш колони на територията на град Плевен за разпространение на предизборни агитационни материали са определени и петте специално изработени табла, поставени на следните адреси: пл. „Възраждане” /алеята към Военния клуб/, пл. „Стефан Стамболов” /до зелената площ при Улицата на цветята/, ул. „Цар Самуил”№ 138 / до магазин „Лайф”, IX квартал/, жк „Сторгозия” /пред магазин „Т-маркет”/ и в жк „Дружба” /пазара на първата спирка на градски транспорт/.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: