Деца и младежи с увреждания от Плевен всяка седмица провеждат занимания по хипотерапия

12.10.2016 13:03

baliz_kone

От юни до момента Сдружение „БАЛИЗ“ – гр. Плевен  реализира проект „Двигателна и социална рехабилитация чрез терапевтична езда“. Той е възможен благодарение на Програма “Спорт за по-добър живот на децата”, финансирана от  TBI  ЕАД, информират от Сдружението.

Основната цел е осигуряване възможност за стимулиране социалната  и двигателна рехабилитация на деца и младежи с увреждания чрез провеждане на спортни занимания по конна езда – хипотерапия.

Благодарение на финансовата подкрепа на TBI  ЕАД, повече от 20 деца и младежи с раличен тип увреждания посещават регулярно всяка седмица терапевтична езда /хипотерапия/ в конна база с. Рибен.

Хипотерапията е ефективна лечебна физкултура, която използва като основни инструменти движението на коня при езда, както и непосредствения контакт и общуването с животното.

Ездата въздейства стимулиращо на почти всички мускулни групи на човешкото тялото и позволява пocтeпeннoто пoдoбpяване или дори възстановяване на нapyшeнитe двигателни фyнкции. Конната терапия повлиява и вестибуларния апарат, рaзвивaйки cпособности за  пaзене на paвнoвecиe и  кoopдиниpaне движeниятa нa тялoтo, стимулура естествените реакции на тялото,  отпуска стегнатите мускули и превантира контрактури, също подобрява стойката и походката на тялото. Липсата на  физически качества като ловкост при състояния като аутизъм, синдром на Даун и детска церебрална парализа могат да бъдат преодолени или оптимално развити с помощта на този вид терапия.

Самият контакт с животното предразполага към изпитване на положителни емоции, с което благоприятства цялостното състояние на човека.

Като цяло хипотерапията е  универсален метод с комплексно въздействие, което е приложимо и за деца и младежи с увреждания, с които Сдружение „БАЛИЗ“-гр.Плевен работи и отговаря на техните потребности, подпомага процесите за постигането на основните цели поставени при работата в Центъра – използване на комплексни методи за постигане ефективни резултати при осигуряването на физически и психически комфорт на децата и младежите с увреждания, активно стимулиране на цялостното им развитие и социална вградимост.

Проектът се изпълнява от специалисти на Сдружение „БАЛИЗ“- гр.Плевен – 2 рехабилитатори и организатор дейност, проектната инициатива ще приключи през ноември.

Снимки: БАЛИЗ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: