Лидерът на КНСБ в Плевен: Заплатата за хора с образование и квалификация да е поне 1000-1200 лв.

10.10.2016 14:31

18.03.napoitelni

Масовата заплата за хора с образование и квалификация в България трябва да достигне нива от 1000 – 1200 лв. Това заяви днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Всяка година, добави той, между 40 и 50 000 души в трудоспособна възраст, според официални статистически данни, напускат държавата трайно и пращат пари на близките си, за да могат те да живеят тук в България.

Димитров подчерта, че докато не се увеличат доходите за хората с образование и квалификация във всяка една сфера, в България ще има глад за квалифицирани кадри, а демографската картина ще продължи да бъде катастрофална.

Лидерът на КНСБ добави, че кадри в момента няма в почти всички сфери – образование, здравеопазване, публична администрация и т.н.

„Основната причина за това са доходите. Докато сметката на българина излиза в полза на билета за чужбина, въпреки че там разходите му ще са по-големи, пазарът на труда и нас ще се оголва и все по-трудно ще се намират хора с подходящата квалификация”, категоричен бе Пламен Димитров. Той посочи, че от КНСБ настояват за увеличение на заплащането за работещите в Спешната помощ, за хората с по-ниски заплати в болниците, за 15% ръст в сферата на културата, както и за работещите в социалните заведения с 25% скок в заплатите.

Синдикалният лидер добави, че до края на месец октомври ще върви договарянето с Министерството на финансите по отношение увеличение на доходите в различните сектори и след това заедно – КНСБ и КТ „Подкрепа” ще обсъдят какво са постигнали и дали това ги удовлетворява или не. „Ако нашите искания за заплатите в производството, във фирмите, в бюджетните системи не са тези, за които настояваме, ние сме в готовност за протестни действия”, заяви Димитров.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: