И….Плевен ще бъде домакин на ежегоден джаз фестивал!

07.10.2016 15:05

djazz

„Джаз в галерията” – есенен джаз фест – Плевен 2016 напълни ХГ ”Илия Бешков” и сърцата. След бурните овации и радост на публиката на двата концерта от джаз събитието вече е ясно: От тази година насетне Плевен ще бъде домакин на ежегоден джаз фестивал! Тазгодишният се радва на огромен интерес, утвърдени джазмени и талантливи млади изпълнители, както и на едно международно участие – на бас-китариста от Тунис Мароуен Алам. Това сподели специално за „Плевен за Плевен” Гергана Бочева от Фондация „Диря”, по чиято идея се организира джаз феста.

djazz8

На първия концерт (02.10.) – в неделя, музикантите от Минимум квартет вдигнаха публиката на крака. Лилия Илиева(вокал), Стефан Горанов(барабани), Александър Логозаров(китара) и Мароуен Алам(бас) са утвърдени джаз изпълнители, свирили из цял свят. Имаше гости, дошли от Червен Бряг и Троян специално за да се насладят на този джаз концерт. Лилия Илиева е джаз певица, композитор и преподавател. Печели 2-ро място на „Европейски конкурс за джаз вокалисти“ и „Специална Награда на Вики Алмазиду”. През 2009 г. заминава за Холандия, където получава джаз образованието си. Лилия концертира с проектите си, като не отказва и покана за присъединяване в два биг бенда, с които реализира концерти в Германия. През 2012 г. прекарва четири месеца в Испания, където сформира вокалната група „Acapella”, за която композира хорови джаз пиеси. Позната е на българската публика от проекта си “Лилия Илиева и Минимум Квартет”, както и от многобройните й колаборации с едни от най-утвърдените джаз музиканти у нас. Мароуен Алам е един от най-утвърдените басисти в Тунис и Северна Африка. Свирил е на едни от най-престижните европейски сцени като Умбрия Джаз и Хановер Джаз. Участва в групите на Шариф Клейтън (САЩ), Тарек Ямани (САЩ/Ливан), Ясин Буларез (Франция/САЩ) и Гийем Фузат (Франция). Александър Логозаров завършва джаз китара в Холандия. По време на престоя си там им възможността да свири с музиканти като Ранди Брекер (САЩ), Майкъл Муур (САЩ), Кенди Дълфър (Холандия) и други. Познат е на българската публика най-вече от “Лилия Илиева и Минимум квартет” и Браз Асоциация Биг Бенд. Стефан Горанов получава магистърското си образование в Холандия, където живее и свири в продължение на шест години. Участва на фестивали в Холандия, Германия, САЩ, Испания, Литва, Латвия, Турция, Тунис, Словения и България. През декември 2015 записва първия си албум като лидер в Ню Йорк.

djazz1

Вторият джаз концерт беше истински фурор. Макар и понеделник (03.10.), галерията беше преизпълнена с хора от всички възрасти и с много емоция. Продължили повече от 2 часа и половина, изпълненията на дуета „It Takes Two”– Венцислав Благоев(тромпет) и проф. Владимир Радулов(пиано) и другият – „A Piano and a Voice” – Павел Терзийски(глас) и Димитър Горчаков(пиано) създадоха жива музикална картина на уникалната среща между традиционният джаз от 20те и 30те и съвременния му прочит. Изключително силното изпълнение на проф. Радулов и Венцислав Благоев взриви обстановката след джаза, буквално изсвирен с глас от Павел Терзийски и пианото на Димитър Горчаков. Включиха се и деца от НУИ – Плевен.Суинг – изпълнителката Георгия Павлова също взе участие с едно сърцато изпълнение. Проф. Радулов сподели: „Аз съм респектиран от плевенската публика и това да свиря джаз в този град с толкова горда музикална история много ме радва.” Венцислав Благоев не сдържа радостта си: ”Изключително съм щастлив, че този прекрасен град вече си има джаз фестивал. Аплодисменти за Община Плевен и за Фондация „ДИРЯ”, които го реализираха!” Имаше много радост, шеги, танци и разбира се, джаз, изсвирен от първокласни музиканти.

djazz7

„It Takes Two” е един нетрадиционен проект на тромпетиста Венцислав Благоев и пианиста Владимир Радулов. „Диксилендът е музика за голяма формация, но ние го свирим с цялото си същество, затова и двама сме напълно достатъчни”, шегуват се музикантите. Венцислав Благоев (тромпет, флигорна,банджо) е сред най-добрите джаз музиканти в България. Артист с над 20 годишен опит, концертирал е на изключително престижни световни джаз сцени. Носител на най-виското отличие за джаз – „Кристална лира” – за 2010г. В Благоевград Венцислав Благоев е артистичен директор на джаз фестивала „Джаз-панорама Благоевград и част от екипа на „Пловдивски джаз вечери”. Проф. Влдаимир Радулов е преподавател по история на джаза в Музикалната академия. Създава първия студентски джаз клуб към СУ „Климент Охридски.Той е един от основателите на „Рагтайм бенда”, формация, която е началото на джаз кариерата на не един и двама водещи български джазмени. „Джазът е райска алея за душата,джазът е провиждане.” споделя проф. Радулов и вече 25 години случва тази разходка в предаването „Джаз студио” на програма „Хоризонт”. Другото дуо – „A Piano and a Voice” – Димитър Горчаков (пиано) и Павел Терзийски (вокал) е още едно младо и талантливо музикално явление. Димитър завършва НМА със специалност „Джаз пиано”, свири с различни като стилове формации, озвучава неми филми, като търси своя собствен почерк, използвайки различни електронни пиана, за да направи мост между старата (джаз и класика) инструментална школа и съвременната електронна музика. Павел е вокалист, който използва гласа си като музикален инструмент, което му дава свободата да импровизира в различни жанрове. Мнозина от хората, докосвали се до негови изпълнения, го намират за новатор в определени постановъчни похвати в пеенето.

djazz9

На беседата, която се проведе от 11 часа на 04.10. в ДОМ кафе музикантите Павел Терзийски и Димитър Горчаков споделиха как и защо джазът е разтворил сетивата им, как ги е срещнал. Случи се една откровена дискусия с дошлите меломани и джаз – артистите за „музиката на момента”, за техниката, за това как гласът е инструмент като тромпет или саксофон, когато е на Павел. Вокалният педагог Доротея Люцканова също сподели сърцато и откровено своя път със и до музиката. „Джазът е език, който се учи с всеотдайност. Веднъж научен ти дава свободата да го променяш, да го доизмисляш, да го досътворяваш, не само да разказваш.”-споделиха музикантите.

djazz3

Следващото издание на Есенен джаз фест – Плевен 2017 ще бъде в повече дни, с повече музиканти, с дневна програма за деца, с изпълнения на чуждестранни и български джаз имена и ,надяваме се , със същият уникален заряд и симбиоза между творци и публика.

Снимки: ХГ „Илия Бешков“ и Фондация „Диря”

djazz5

djazz2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: